Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Три компании наддават за строителството на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Офертите варират от 504 млн. лева до над 635 млн. лева с ДДС

Три компании наддават за строителството на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Снимка: Архив АПИ

Три са ценовите оферти на допуснатите кандидати в обществената поръчка за избор на изпълнител за проектиране и строителство на 13,2 км от автомагистрала „Струма“, в участъка между Кресна и Крупник, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.

Предложенията засягат строителството на платното в посока Кулата - София, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе.

Още по темата


Цялата близо 24-километрова отсечка от Кресна до Крупник е разделена на два лота - 3.2.1 и 3.2.2, за да може на обекта да се работи едновременно. Днес бяха отворени ценовите оферти за лот 3.2.1 – от км 375+860 до км 389+100, и прилежащите пътни връзки.

„ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД предлага да построи пътя за над 635,972 млн. лева с ДДС.

ДЗЗД „АПП ЛОТ 3.2.1“, в което са: „ГРОМА ХОЛД“ ЕООД, „ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА“ АД, „ВОДНО СТРОИТЕЛСТВО – БЛАГОЕВГРАД“ АД, „ПЪТПРОЕКТ“ ЕООД и „ВАХОСТАВ-СК“ а.с., са пресметнали, че строителството ще излезе над 599,999 млн. лева.

Най-ниска е предложената цена от Обединение „ГЕОПЪТ СТРУМА 3.2.1“, в което са: „Геострой“ АД, „Пътстрой-92“ АД, „Биас-М“ ЕООД и „Илия Бурда“ ЕООД, които смятат, че 504,037 млн. лева с ДДС ще са достатъчни за построяването на пътя през Кресненското дефиле.

От АПИ напомнят, че Лот 3.2.1 е с дължина 13,2 км, като в участъка ще бъдат построени три тунела - „Симитли“ /211 м/, „Ракитна“ /1 135 м/ и „Стара Кресна“ /1 052 м/.

Съоръженията ще бъдат със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т. н. Ще бъдат изградени десет виадукта с обща дължина 3,5 км, както и три надлези и подлези. Достъпът до трасето ще бъде осигурено чрез три пътни възела.

Пътен възел „Полето“ при 379-ти км ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Брежани и Полето, като ще се включва в автомагистралата в посока София.

Пътен възел „Мечкул“ при 384-ти км ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Мечкул и Брежани, като ще се включва в автомагистралата в посока София.

Пътен възел „Стара Кресна“ при км 387-ми км  ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Стара Кресна, Ощава, като се включва в автомагистралата в посока София.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 1556 дни и включва времето за проектиране и строителство.

Работата на тръжната комисия, която разглежда техническите оферти за лот 3.2.2, продължава и предстои отварянето на ценовите оферти, уточниха от Агенцията.

Планира се проектът за изграждане на участъка от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле да се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Цветан Цветанов представи лицата на новата си партия