Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Три компании получиха сертификати за инвестиции за над 54 млн. лв.

На този етап не са водени разговори с Кирил Петков да продължи работа в редовно правителство, обяви самият той

Три компании получиха сертификати за инвестиции за над 54 млн. лв.

Снимка: Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Кирил Петков връчи три сертификата за инвестиции клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), съобщиха от ведомството.

Инвестициите по тези проекти са на обща стойност 54,182 млн. лв. и предвиждат разкриването на около 240 нови работни места.

Още по темата

„Тракия Глас България“ ЕАД е една от трите компании със сертификат за инвестиции заради проекта „Цех за крайна обработка на произведената продукция“ в Търговище на обща стойност 27,382 млн. лв. и откриване на 10 нови работни места. 

Сертификат клас А получи и „Готмар“ ЕООД, гр. Съединение, за инвестиционния проект „Увеличаване на производствения капацитет на „Готмар“ ЕООД чрез придобиване на нови производствени мощности и изграждане на складове и намаляване на разходите за електроенергия чрез изграждане на фотоволтаична инсталация“ на обща стойност 16,8 млн. лв. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат разкрити 200 нови работни места.

„Теклас България“ ЕАД получи сертификат клас А за инвестиционен проект „Разширение на производството и изграждане на роботизиран склад за съхранение на готова продукция“, гр. Враца, на обща стойност 10 млн. лв. и откриване на 30 работни места. 

Кирил Петков благодари на инвеститорите за това, че реализират и разширяват продукцията си на територията на България, като подчерта, че всички инвестиционни проекти са експортно ориентирани, което допринася в голяма степен за икономическия растеж на България. И трите проекта се реализират извън столицата и имат съществен принос за регионалното икономическо развитие.

По данни на икономическото министерство от началото на 2021 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 17 нови проекта. Общата сума на планираните инвестиции е в размер на 868,06 млн. лв. и се предвижда разкриване на 1701 нови работни места.

Малко по-рано днес служебният министър на икономиката Кирил Петков коментира, цитиран от Bulgaria ON AIR, че на този етап не са се водили разговори с него да продължи работа в редовно правителство.

„Независимост и екипност - за мен двете министерства (на икономиката и на финансите - бел. ред.) трябва да бъдат в комплект. Не можеш да имаш отделност и тепърва да се сработват. България е прекалено малка, прекалено много време сме загубили. Ние имаме готов екип, който би влязъл, ако се отдаде тази възможност. Но това е само хипотетично и никой не е говорил с нас", подчерта Петков.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 20 септември