Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Три софийски железопътни гари ще бъдат ремонтирани

След Подуяне ще бъдат обновени Казичене и Искър за около 5,4 млн. лева

Три софийски железопътни гари ще бъдат ремонтирани

Проектът за гара Искър. Източник: НКЖИ

Ремонт на три железопътни гари започва в София. Първата ремонтирана гара ще е Подуяне, за която Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) сключи договор с изпълнител. Предстои такъв да бъде подписан за Казичене и Искър, съобщи БНТ. Изпълнението се забави заради обжалване на процедурите за избор на изпълнители.

Цялостна реконструкция на гара Подуяне не е правена от създаването на гарата - пейките са стари, работи само едно гише и в момента само една от вратите може да се отваря. Има проблеми с осветлението и с течове. 

Още по темата

Ремонтите в гарите Подуяне и Искър започват в началото на май. Сроковете за гара Подуяне са 15 месеца за изпълнение, за гара „Искър“ 1 година. За Казичене тече обжалване и процедурата е в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), заяви инж. Ивайло Дженев от НКЖИ.

Реконструкциите в гара Подуяне ще включват конструктивно укрепване, подобряване на енергийната ефективност, достъп за лица в неравностойно положение, озеленяване. ВиК и електроинсталациите ще бъдат сменени.

„Макар и да не е паметник на културата, гара Подуяне има своя културен смисъл в живота на столицата", допълни Дженев и обяви, че дървените врати там ще бъдат реставрирани. Гарата ще работи без прекъсване при ремонта.

Строителните стойности на ремонтите на трите гари са за около 5,4 млн. лева - 2,9 млн. за Подуяне, 1,2 млн. за Искър и 1,1 млн. за Казичене.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото