IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три въпросителни в проектозакона за водите

Законът залага повишение на цената на водата и по-лошо качеството на услугата, смятат от Асоциацията на експлоатационните предприятия за ВиК

17:57 | 25.10.12 г.
Три въпросителни в проектозакона за водите

Законът за водите премина на първо четене малко преди лятната ваканция на Народното събрание. Части от него обаче вече повдигнаха някои въпросителни от страна на експерти в бранша.

Една от тях например е изискването за окрупняване на водните оператори. На практика общините принудително ще трябва да закриват търговски дружества, каквито са ВиК дружествата, а това според мнението на правната комисия към парламента, противоречи на Конституцията. Окрупняването пък ще доведе и до засилване на монополния характер на услугата.

Този проблем също попадна в полезрението на Асоциацията на експлоатационните предприятия за ВиК в България, които отбелязват и още няколко спорни момента в законопроекта по време на заседание в Сапарева баня.

В сдружението членуват 23 дружества за ВиК – 22, от които със 100% общинска собственост и концесионерът на „Софийска вода“.

От обединението съобщават, че в проекта е записана задължителна промяна на собствеността  - от публично-общинска на публична държавна собственост, което освен че е неаргументрано, но и противоречи на Конституцията.

За да бъде изпълнено изискването ще трябва да бъде национализирана общинската собственост, което е в пълно противоречие на записаното в Конституцията. Според асоциацията това би нарушило и договори, подписани между общините и фондовете на ЕС.

От Асоциацията на експлоатационните дружества за ВиК отбелязват още, че заложените в проектозакона за водите промени ще влошат качеството на предлаганите услуги и ще повишат цената на водата. Те ще доведат и до масови уволнения в структурата на ВиК сектора, допълват те.

Най-потърпевши пък ще се окажат малките общини, защото техните кметове няма да имат достатъчно инструменти да защитят интересите на живеещите в общината, нито за привличане на финансов ресурс, заявяват от асоциацията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още