Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Трябва ли да плащат работодателите ковид тестовете на служителите си?

Щом държавата съставя и слага определени мерки, тя трябва да даде и решението дали самата тя няма да осигури тестването, посочи Жасмина Саръиванова от БСК

гледано: 1612   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
В трудовото ни законодателство не е уточнено за чия сметка ще бъдат тестовете за COVID-19, как и кой ще ги изпълнява на работното място. В актовете, които са свързани с безопасността и работата, има положение, че работодателят поема всички разходи, свързани с безопасността здравето при работа, но тестовете не представляват риск за фирмата. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването “Бизнес старт” Жасмина Саръиванова, експерт "Социален диалог" в Българска стопанска камара.
Още по темата

„От началото на пандемията на работодателите многократно им се налага да съобразяват организацията на труда в своята фирма или предприятие с изискванията, които се налагат от пандемията, и с множеството законодателни промени, приети в този период, посочи тя. – За жалост и този път към работодателите има много изисквания, а от друга страна не всичко в законодателството е уточнено. Двусмислено е какви задължения трябва да изпълняват работодателите и служителите.“

Поредицата от заповеди на Министерството на здравеопазването, с които работодателите трябва да се съобразяват, се разделят на две групи – задължително работодателите да изискват зелени сертификати или тестове и 100% от техните работещи да бъдат ваксинирани, или от друга страна да преустановяват дейността си.

“Всичко това поражда много въпроси и затруднения за работодателите. Не се споменават и какви са последиците, ако работодателят и служителят отказват да изпълняват определените изисквания”, заяви Саръиванова.

Тя съветва здравните органи да дадат разяснения. “Щом държавата съставя и слага определени мерки, тя трябва да даде и решението дали самата тя няма да осигури тестването”, каза експертът от БСК.

Саръиванова припомни, че преди пандемията са направени промени в Кодекса на труда и продължават да бъдат валидни изискванията за 50% от работниците и служители да работят дистанционно при възможност. Валидни са и отпуските за настоящата COVID-19 ситуация.

Според нея работодателят е засегнат от кризата в по-голяма степен, защото ако работещите могат да ползват обезщетенията от държавата, когато са в отпуск, то работодателят не може да разчита на държавна помощ.

„В трудовото ни законодателство не съществува уредба, в която работодателите да съкращават или уволняват служители заради липса на зелен сертификат или направен тест. От трудово-правна гледна точка работодателите не разполагат с тази възможност“, разкри още пропуски в правния мир, породени от COVID-19, Жасмина Саръиванова.

Поставиха ли на изпитание зелените сертификати отношенията работодател - работник?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да видите тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Анализатори: Кирил Петков и Димитър Ковачевски поставиха началото на нов вид диалог