IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли правителството да се възползва от ниската доходност по облигациите?

Заради понижената кредитна перспектива и отказът от борба с бюджетния дефицит можем да очакваме повишение на доходността, споделя Веселин Моров от Реал Финанс

18:25 | 07.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трябва ли правителството да се възползва от ниската доходност по облигациите?

Вчера Министерството на финансите набра успешно дълг на стойност 400 млн. лв. Постигнатата средна годишна доходност по 6-месечните съкровищни бонове бе 0,6%. Тя е по-ниска от извънредната емисия, която пласира правителството на ГЕРБ почти по същото време на миналата година. Тогава реализираната средна годишна доходност бе 1%.

Със средствата управляващите платиха предварително дължимото на зърнопроизводителите. По всичко личи, че и правителството на Пламен Орешарски прибягва до същия ход, въпреки че тогава БСП и ДПС остро критикуваха решението на ГЕРБ.

„Все още няма официално обявен разчет за планираните разходи, като вероятно една част от набраните през януари средства ще се използват с политическа цел за предсрочно разплащане със зърнопроизводителите. Предсрочно, защото Европейския съюз ще възстанови тези средства в края на февруари или началото на март, а държавата за втора година поред ще плати лихви върху поетия дълг за тези плащания. Друга част след средата на годината ще бъдат набрани в подготовка за погасяване на 825 млн. евро глобални облигации в началото на 2015 г.“ Така коментира плановете и емисионната политика на правителството за 2014 г. главният изпълнителен директор  и член на Съвета на директорите на ИП „Реал Финанс“ Веселин Моров за Investor.bg.

“Така остава неясно за какво ще бъдат изхарчени около 1 млрд. лв. допълнителни емисии през 2014 г. Опасенията, че се планира ново увеличение на бюджетния дефицит, остават. Политика, която очевидно не е от полза за кредитния рейтинг на страната, чиято перспектива бе намалена през декември до отрицателна и в следващите шест месеца ще сме в очакване дали и самият кредитен рейтинг няма да я последва”, притеснен е Моров за перспективите пред кредитния рейтинг на страната.

Постигнатата доходност е ниска и повдига въпроса трябва ли правителството да се възползва от високия интерес към аукционите, който наблюдаваме в момента, и да продължи с краткосрочните емисии. По данни на Евростат за второто тримесечие на 2013 г. делът на държавния дълг от нашия брутен вътрешен продукт е 18%. По този показател сме втори сред страните членки на Европейския съюз. Естония е на първо място.

Другият въпрос идва от традиционно високия интерес на банките към търговете за ценни книжа. И този път това е така. Притеснителното обаче е, че явно банките има свободни средства, които предпочитат да инвестират в нискорискови инструменти с фиксиран доход, каквито са държавните облигации, за да генерират печалба. Това се случва на фона на свитото кредитиране, като изглежда, че финансовите институции избягват по-рисковите дейности като отпускането на кредити, например.

Падежът на 6-месечните съкровищни бонове настъпва на 8 юли тази година. До края на януари ни очакват още три аукциона, с които трябва да бъдат набрани планираните 900 млн. лв.

„Планираните емисии на дълг през месец януари от 900 млн. лв. очевидно са поредната стъпка на правителството с цел да си осигури паричен ресурс за раздуване на разходната част на бюджета – политика, която ясно характеризира социалистическия модел на държавно управление“, споделя още изпълнителният директор на ИП „Реал Финанс“.

Той не коментира ефективността на планираните разходи и очаквания краен резултат, но сподели, че „след направената актуализация на Бюджет 2013 и повишаването на 2% на допустимия дефицит (като все още не са известни финалните данни за декември 2013 г. и дали този таван е достигнат), както и очакваните през 2014 г. допълнителни емисии на ДЦК, можем да заключим, че се търси ресурс извън генерираните от държавата приходи за финансиране на допълнителни разходи“.

„Очаквам резултатите от аукционите през януари да покажат леко покачване на доходността под влиянието на съвкупност от фактори – понижена кредитна перспектива, нарастващ с плавни темпове държавен дълг, отказ от борба с бюджетния дефицит“, прогнозира Моров движението на доходността на последващите аукциони.

„Картината на глобалните пазари излъчва спокойствие, което ще ограничи по-големи негативни ефекти за нивата на вътрешните лихви. Възможно е до средата на годината да видим задържане на доходността по ДЦК, а дори и понижаване, ако отчетем по-добри данни в приходната част на бюджета и правителството покаже по-голяма решителност да не допуска висок дефицит“, категоричен е експертът.

Повече за емисионната политика на правителството, за предстоящите емисии на дълг и как се движи доходността по държавните ценни книжа може да видите в разговора на колегата от Bulgaria On Air Иван Нончев със Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Дано да е сбъркал, но ако заради някаква далавера въпросният г-н знае, че този, който ще я плаща тази емисия (МФ) планира да я плати с евро а не в долари? Помним как беше сключена тази сделка и къде беше сбъркана та българския бюджет да плати повече. Нищо чудно сега да има нова "грешка".Знаем си политиците и народопсихологията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
Да твърдиш, че имаме 825 млн. евро глобални облигации с падеж 2015 е странно - емисията е доларова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още