IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима кредитни посредници са вече вписани в регистъра на БНБ

С измененията в Наредба 19 на БНБ се въведе и задължителна застраховка  „Професионална отговорност“

14:54 | 01.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кредитните посредници, вписани в регистъра на Българска народна банка (БНБ) вече са трима. Две български фирми и една белгийска са регистрирани към 1 февруари, показва справка в сайта на институцията.

Припомняме, че всички кредитни посредници трябваше да подадат документи за регистрация в БНБ до 21 януари 2017 г., ако искат да продължат да упражняват дейността си и след 21 март 2017 г. За целта ще трябва да платят 3 хил. лв. такса.

Очакваше се до 21 януари тази година в регистъра да бъдат вписани около 30 кредитни посредници, а през следващите години броят им да достигне 1000. 

Кредитните посредници са длъжни да уведомяват в 15-дневен срок БНБ за всяка промяна в информацията, представена във връзка с вписването в регистъра. Корекция на данните ще им струва по 500 лв. съгласно Наредба 19.

Според Централната банка „кредитен посредник” е лице, което не действа като кредитор или нотариус, свързва пряко или непряко потребител с кредитор или кредитен посредник и извършва своята търговска дейност срещу заплащане в парична или в друга форма.  

Кредитните консултанти приветстваха идеята за регистъра с мотива, че по този начин професията им ще подлежи на регулация и ще се даде възможност да отпаднат нелоялните практики.

„Промените са изцяло в защита на потребителите, защото до момента те лесно ставаха жертва на некоректни посредници, които не познават добре пазара и ги подтикваха да вземат погрешни решения". Това обясни през ноември (когато станаха ясни детайлите от наредбата на БНБ) за Investor.bg Тихомир Тошев, управител на "КредитЦентър". Фирмата вече е вписана в регистъра на БНБ

Припомняме още, че с измененията в Наредба 19 на БНБ се въведе и задължителна застраховка  „Професионална отговорност“. Според хора от бранша това ще струва на посредниците между 4 хил. и 6 хил. лв. годишно, докато таксата за регистрация от 3 хил. лв. ще се заплаща еднократно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още