IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима обвиняеми от Басейнова дирекция - Пловдив заради схема с подкупи

Директорът на „Източнобеломорски район“, главният юрисконсулт и общински съветник са част от ОПГ в нарушение при издаване на разрешителни, съобщи прокуратурата

17:03 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Три лица са привлечени за участие в организирана престъпна група (ОПГ) с цел извършване на длъжностни престъпления, подкупи и търговия с влияние – директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, гр. Пловдив, главният юрисконсулт на дирекцията и общински съветник.

Това пише на сайта на прокуратурата след като говорителят на главния прокурор Сийка Милева, зам.-административният ръководител на Специализирана прокуратура Кирил Пейчинов и зам.-директорът на КПКОНПИ Антон Славчев, са представили подробности по повод проведената миналата седмица операция по противодействие на корупцията в Басейнова дирекция-Пловдив.

Сийка Милева посочва, че обвиняемите са създали схема за получаване на пари срещу издавани разрешителни по Закона за водите. Когато били констатирани нарушения по време на извършване на проверки, главният юрисконсулт насочвал съответния нарушител към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма. Вместо обичайната тарифа от 3 хил. лв., за узаконяването конкретната фирма искала такса от 8 хил.лв. Разликата се разпределяла между членовете на ОПГ. Ако документите, входирани в дирекцията били изготвени от друга фирма, различна от доверените на обвиняемите, директорът казвал на подчинените си преписката да бъде бавена, докато инвеститорът не бъде насочен към „правилната“ фирма.

Наред с това е установено, че участниците в престъпната група са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани. Регистрирани са и случаи, при които служители на дирекцията са били връщани от проверки, забранявано им е да извършват такива на определени лица или фирми. Несъгласните с ръководството впоследствие са били уволнявани, съобщават от прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още