IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тристранният съвет одобри с резерви увеличението на минималната пенсия

От 1 октомври 2017 г. тя става 200 лева, което ще струва около 100 млн. лв. допълнително за годината

18:39 | 06.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на две стъпки до 200 лева беше подкрепено от социалните партньори на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Социалните партньори обсъдиха проект за промяна на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 година, който предвижда от 1 юли 2017 г. минималната пенсия да се повиши от 161,38 лв. на 180 лв., или с 11,5 на сто, и на 200 лева от 1 октомври 2017 г., или с 11,1 на сто.

В резултат на повишението със същите проценти ще се увеличат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии. 

Двуетапното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще струва около 100 млн. лв. за 2017 г.

Промяната ще има отражение върху размерите на пенсиите на около 800 хиляди пенсионери, които ще получат пенсия, приравнена на минималния размер.

При представянето на проектопредложението министърът на труда и социалната политика Бисер Петков посочи, че увеличението е заложено в управленската програма.

От КНСБ подкрепиха предложението, като изразиха надежда това да не е еднократен акт на властта, а да се помисли за увеличение на всички пенсии за трудова дейност. От синдиката потвърдиха становището си, че всички пенсии трябва да растат през формулата за повишение на пенсии, така че да се отчита приносът на лицето към системата. А това може да стане с увеличение на тежестта на всяка година осигурителен стаж, което е заложено в направените пенсионни промени.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов посочи, че не одобрява на сто процента предложението, защото се нарушава принципът на справедливост, но все пак организацията го подкрепя, защото е по-добро от сегашното положение. От синдиката призоваха за преосмисляне на адекватността на пенсиите.

Васил Велев от АИКБ каза, че разбира благородните мотиви за увеличението, но се въздържа от подкрепа, тъй като увеличението само на минималната пенсия подкрепят ниската квалификация и хората, неплащащи пълен размер осигуровки. Не се насърчава излизането на сивия сектор на светло, защото с различни осигуровки ще се получават приблизително еднакви пенсии, каза той.

От БТПП също изразиха резерви, защото не е ясно ресурсното обезпечаване и не кореспондира с приноса в системата. КРИБ също не подкрепиха проекта, тъй като промяната щяла да доведе до изравняване на пенсиите между тези с повече и с по-малко принос.

Заместник-председателят на БСК Димитър Бранков каза, че подкрепя промяната само от гледна точка на нейната социална аргументация, но според него сред получаващите минимални пенсии има хора със съвсем различен осигурителен принос. Според него е по-логично минималните пенсии да бъдат финансирани през социалното подпомагане.

В доклада си по проекта социалният министър Бисер Петков посочи, че всички пенсии, които след преизчисляването на пенсиите от 1 юли с тежест 1,126 за всяка година осигурителен стаж останат с размери под 180 лв., или под минималния размер на пенсията за съответния вид, ще бъдат приравнени на новия минимален размер. В резултат на увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 180 лв. броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 547 хиляди на около 668 хиляди или около 31,5 на сто от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии. Необходимите допълнителни средства за изплащането на новите минимални размери са 8,8 млн. лв. Месечно.

След увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 180 лв. на 200 лв. от 1 октомври 2017 г. броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 668 хиляди на около 800 хиляди или около 37,8 на сто от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии.

Пенсионерите, чиито размери на пенсиите са под 200 лв. или под стойността на минималната пенсия за съответния вид, ще получават новия минимален размер, при което за около 132 хиляди души ще има увеличение между 0 и 11,1 на сто, а за 668 хиляди - увеличение с 11,1 на сто.

Необходимите допълнителни средства за увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 180 лв. на 200 лв. са 14,7 млн. лв. месечно. Общото увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде около 100 млн. лв. допълнително. Допълнителните разходи на Държавното обществено осигуряване ще бъдат за сметка на очакваните по-високи приходи от планираните за годината.

По думите на Петков преизпълнението на приходите, основно от осигурителни вноски, което се отчита към края на април тази година, ще позволи финансирането на този по-висок разход, без да се наложи да се променя бюджетното салдо, и няма да се наложи актуализация на държавния бюджет.

Председателят на НСТС Валери Симеонов също изрази становище по темата, като посочи, че на управляващите не се харесва това решение, но е по-добро, отколкото да хората да останат със 161 лева пенсия.

Симеонов каза, че договорката с ГЕРБ е да се продължи с пропорционалното увеличение на всички пенсии в следващите години. Той изтъкна, че ръстът на минималната пенсия е бил политически ангажимент, който управляващите изпълняват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още