Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Тромавата администрация в България бави новия завод на „Агрополихим“

И най-малката процедура по внедряване на нови технологии в сегашните заводи е обект на „тонове“ бюрокрация в Министерството на екологията, изтъква Филип Ромбаут

Тромавата администрация в България бави новия завод на „Агрополихим“

Снимка: Агрополихим

Още преди България да влезе в Европейския съюз (ЕС) през 2004 г "Агрополихим" АД положи екологичния стандарт за торовата индустрия в Европа чрез инвестиция, редуцираща въглеродните емисии с 450 хил. тона на година. Но откакто компанията оперира на българска територия, стана пределно ясно, че когато администрацията не е на ниво, бизнесът няма как да процъфтява, сподели Филип Ромбаут, съсобственик и изпълнителен директор на концерна, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес".

"В хода на пандемията придобихме още един завод в Хайфа, Израел, който беше спрян поради вътрешни политики на израелската страна. Решихме да преместим цялата техника и да изградим ново съоръжение в България, но поради административни смущения този завод няма да започне да функционира преди 2023 г.", изтъква Ромбаут. 

Още по темата

По неговите думи дори най-малката процедура по внедряване на нови технологии в сегашните заводи е обект на „тонове“ бюрокрация в Министерството на екологията, допълва ръководителят на "Агрополихим".

Въпреки кризата и смущенията в процедурите на екологичното ведомство заводите на "Агрополихим" не са спрели да работят, като съоснователят на дружеството поясни, че основният пазар на техните продукти е българският, но имат и присъствие в САЩ.

"През изминалите години се наложи да променим съставките на продуктите си, така че да можем да ги продаваме в България и оттогава до сега продуктовата ни гама се разширила от два на десет продукта. Отчетохме огромен спад на оборота в края на миналата година, като цената на тора се понижи с 30 на сто. Но негативната тенденция се обърна поради нарастващото търсене на пшеница и царевица", споделя още Ромбаут.

Той коментира и Зелената сделка, посочвайки, че тя създава интересни възможности за производството на алтернативни източници на енергия като водород и амоняк.

"В Япония започнаха да строят кораби, които се задвижват с амоняк. За нас подобна възможност не е за пропускане, тъй като амонякът има много по-висока плътност от водорода, по-лесен е за транспортиране и по-безопасен за съхраните. Още повече, че нашите заводи са близо до морето и притежаваме амонячен резервоар, който преди години получи инвестиционен сертификат клас 'А'", изтъква още Ромбаут.

От разговора става ясно обаче, че "Агрополихим" са били заблудени от страна на българската администрация по отношение на участието им с техния проект за средства по Зелената сделка и Фонда за иновации на ЕС.

"Чрез нашия проект за когенерация ние щяхме да произвеждаме по около 8 мегаватчаса без никакви емисии. Но впоследствие се оказа, че не задоволяваме критериите. До този момент за всички инвестиции, които сме направили от нашата страна, не сме получили нито една стотинка държавна субсидия“, посочва Ромбаут.

Целия разговор може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
1
 
6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ами така става в Бойкочарника като не си платиш на ГРОБ и Тикватааа
0
 
1
 
5
Toranaga до: Solar Power
преди 2 месеца
тук сме на 1 мнение !!!
едното + е от мен - и от все сърце
1
 
1
 
4
преди 2 месеца
че когато администрацията не е на ниво, бизнесът няма как да процъфтява ..

съвсем скоро поради този факт, ще си затворя позициите на БФБ .. бюрократите обичат най-много като няма бизнес, така няма какво да работят, но пък заплатите си текат ..
0
 
2
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Тъжно ми става като чета такива заглавия...
1
 
3
 
2
преди 2 месеца
Ако мислите, че това са случайни неща, много сте се объркали!

Още от Икономика и политика
Отварят "зелените коридори" за ваксинация за 10 дни