IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудно ще се намери механизъм за блокиране на сделката с LIC33, смята финансист

Компанията е непозната за инвестиционната общност, заяви бившият шеф на Агенцията за приватизация Тодор Николов

11:35 | 25.03.15 г. 5
Трудно ще се намери механизъм за блокиране на сделката с LIC33, смята финансист

Държавата трудно ще намери механизъм за блокирането на сделката с LIC33. Това коментира пред телевизия Bulgaria On Air финансистът и бивш изпълнителен директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов, след като компанията LIC33 придоби контролираните от Цветан Василев дялове в БТК, НУРТС и "Фърст Диджитъл", "Дунарит", "Авионамс" и ГАРБ, а кабинетът обяви, че иска информация за произхода на средствата по сделката.

Свидетели сме на една финансова война между бивши партньори, коментира ситуацията експертът. По думите му можем да гадаем каква е точно сделката, но инвеститорът не е познат за голяма част от инвестиционната общност. „Като че ли няма предишни инвестиционни сделки – т. е. основната цел на компанията е придобиването на тези активи. Те в голяма степен до този момент се считаше, че се контролират от Цветан Василев“, допълни Николов.

„Мога само да допусна, че това е един защитен ход на г-н Цветан Василев, който има за цел да не позволи тези компании да бъдат овладени или от негови противници, или от българската държава, във връзка с покриване на задълженията около КТБ“, предположи той.

Според него държавата има за какво да се притеснява, защото „безспорно е, че решенията, които се вземат по случая КТБ, се вземат много бавно. Даже в някои случаи има съмнения, че с действия или бездействия, или със забавяне на определени действия, се случват сделки и прехвърляне на активи“. Работа на държавата е да опазва активите в КТБ и да се опита да намали щетите, финансирани от данъкоплатците, допълни той.

Финансистът определи като позитивни законодателните промени, които ще позволят временни синдици да опазват активите в КТБ. Въпросът със сделката обаче ще постави в по-трудна ситуация държавата, ако тя е имала за цел чрез тези компании да възстанови част от средствата.

Като цяло Тодор Николов определи сделката като „странна“. Запитан какви са механизмите за блокирането й, Николов заяви, че ако страна по една сделка е Агенцията за приватизация, такива механизми има, а ДАНС може да проучи капиталите, с които оперират инвеститорите и евентуално да не се даде съгласие. Когато обаче сделката е между двама частни инвеститори, не е основателно да се искат гаранции. Златната акция на държавата в БТК вече не е активна, припомни той.

Големият въпрос е каква е целта на държавата, която трудно ще намери механизъм за блокирането на сделката, допълни експертът. Според него е важно да има възможност финансисти с висок авторитет да участват в законодателните процеси и да се изясни накрая какво се е случило в КТБ.

Единственото позитивно нещо досега е, че не се допусна дестабилизиране на банковата и финансовата система, но това се дължи по-скоро на доброто състояние на банките, а не на институциите, които ги контролират, смята Николов.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
plamenov
преди 9 години
Тук Пешо продава на Гошо личното си имущество!! Държавата може да се намеси само с недемократични методи и Бойко да заприлича на Путин, тогава ще видим чужди инвестиции през крив макарон. Че сделката не е морална, може да ти каже всяко дете, но е напълно закона. Никой не може да ми каже на кого и за колко ще продам личната си фирма. Вдига се шум за да се хвъли прах в очите на хората, ако държавата неискаше Цецо да продаде тия фирми щеше да ги е запорирала преди месеци!! А колкото дали можело друг да я купи за повече или по-малко е проблем на продавача не мой и твой. Ти като тръгнеш да си продаваш апартамента слушаш ли комшията Иван за колко и на кого да го продадеш? Айде со здраве ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Asolin
преди 9 години
Да разбираме, че не е от вашите и за това трябва да се блокира! Абе вие сериозни ли сте изобщо?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Не е нужна никаква база. Защо се бориха толкова, сега да ги изиграят по този начин? Полза от фалита на КТБ да има някаква? По преценка на читави финансисти, общите загуби за държавата ще надминат 12-13 млрд, като тук се включват загубите от фалитите на фирми, загубени работни места, загуби за бюджета и т.н. Та #КОЙ не му пука за фалита на всички активи, които иска да прибере на стойност 1/10 от реалната, БЕЗ ДА ПЛАЩА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
puntina
преди 9 години
На базата на какво ще блокират сделката?! На базата на слухове?! Или на базата на глупостите изписани от Делянпеевските медии?! Ако спрем тази сделка, за пореден път ще обслужим олигархията. А полза от фалит на БТК- няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още