IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудови договори ще уреждат правата на работещите от разстояние

Работници и служители ще могат да полагат труд от дистанция, като сами си организират работното време и почивките

15:04 | 14.09.11 г.
Трудови договори ще уреждат правата на работещите от разстояние

Депутатите одобриха на първо четене промените в Кодекса на труда, с които се регламентира работата от разстояние, предаде БТА.

Дистанционната работа е определена като форма на организиране или извършване на работата по трудово правоотношение, изнесена извън помещенията на работодателя чрез използването на информационни технологии. Условията и редът за полагането на дистанционен труд ще се уговарят в колективен или индивидуален трудов договор.

Има възможност да се уговори и използването на собствено оборудване на работника.

При този вид дейност хората сами ще организират работното си време, ще определят почивките си и ще ползват отпуски съгласно трудовото законодателство и според договореностите в индивидуалния и в колективния трудов договор.

Работещите от разстояние ще имат същите трудови и синдикални права, както и същия достъп до обучение и възможности за развитие на кариерата като работещите на пълен работен ден, е записано още в кодекса.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов коментира, че  с тези изменения в кодекса пазарът на труда ще стане по-гъвкав. Той припомни, че още преди месеци социалните партньори са се споразумели за регламентирането на надомната и дистанционната работа.

Бившият социален министър и настоящ депутат от Коалиция за България Емилия Масларова се съгласи с Младенов, че промените ще доведат до подобряване гъвкавостта на пазара, като допълни, че левицата ще подкрепи проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още