IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовото посредничество – още един шанс за нова работа

Модерните и развиващи се компании търсят кадри, които могат да правят повече за по-малко, коментира изпълнителният директор на Manpower Bulgaria, Serbia, Croatia Надя Василева

07:40 | 17.08.11 г. 1
Трудовото посредничество – още един шанс за нова работа

В условията на висока безработица намирането на работа по обява или чрез мрежата от приятели и познати не винаги е възможно да се случи достатъчно бързо. Безработните имат още един шанс при търсенето на нова позиция – трудовите посредници.

Повече от 300 са регистрираните в Агенцията по заетостта трудови посредници след 27 май 2003 г., когато с Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа беше регламентирана тяхната дейност. Фирмите, които са регистрирали в агенцията договори за посредническа дейност в чужбина са 50.

Според Закона за насърчаване на заетостта фирмата-посредник няма право да събира такси от работниците и служителите, на които е помогнала да се намери работа. Освен това тя трябва да сключва договори с кандидатите, но не гарантира, че със сигурност ще намери на всеки подходящо място.

Трудовият посредник интервюира кандидатите за нов пост и ги включва в базата си от данни. При откриване на подходяща позиция той свързва работодателя с потенциалния работник или служител.

Процесът няма краен срок, защото търсенето на работа за един човек може да се проточи в зависимост от неговата квалификация, умения, знания и изискванията на работодателя.

Трудовото посредничество еволюира според развитието на бизнеса и пазара на труда. Класическото посредничество – една компания има нужда от персонал, отправя запитване към фирмата-посредник и тя намира подходящите хора, се е променило. Вече се предлагат по-иновативни услуги, в зависимост от специфичните нужди на компаниите и търсещите работа.

Отражението на кризата върху пазара на труда от погледа на посредника

Според Надя Василева, изпълнителен директор на Manpower Bulgaria, Serbia, Croatia високата безработица в България се дължи повече на дисбаланса на търсене и предлагане на българския пазар на труда. „Съществуват хора с квалификации и умения, които в момента не се търсят от бизнеса“, поясни Василева.

По думите й се задълбочава и една друга тенденция - търсене на такъв тип квалификации и умения, които не съществуват на пазара. „Имаме доста отворени позиции, които много трудно бихме могли да запълним, защото работодателите са изключително взискателни и търсят несъществуващи хора“, коментира тя. В практиката й е имало случай на фирма, за която консултантите на посредника са търсили служител повече от година.

„Често работодателите не прибягват до внос на специалисти отвън, от държави, където биха могли да намерят хора, защото те са по-скъпи, а от друга страна не искат или нямат време да назначат човек, който е близо до техните изисквания, и биха могли да развият“, обясни Надя Василева.

Последният икономически спад от друга страна е накарала компаниите да се замислят повече за производителността на труда. „След т. нар. Downturn, не бих го нарекла криза, защото това е период в развитието на световния бизнес, компаниите промениха начина на работа, трансофрмираха се. Печалбите им намаляват, компаниите не  могат да произвеждат същите стоки и услуги с разходите, които са имали преди. В момента всяка една модерна и развиваща се компания се опитва да намери такива кадри, които да могат да правят повече за по-малко“, коментира Надя Василева.

Трудовото посредничество – гъвкаво решение за работодатели и кандидати

На българския пазар все още се предлага и предпочита класическото трудово посредничество. Популярният у нас Head hunting пък често се бърка с Executive search,  но заради високата цена на услугата той е на път да изчезне. „С развитието на технологиите, на LinkedIn, Facebook, става много по-лесно да се стигне до точно определен човек, ако има интерес без проблем и намеса на head hunter“, допълва Надя Василева.

Бъдещето (и настоящето) на трудовото посредничество е в развиването на много по-иновативни услуги, които са по-различни и нестандартни спрямо общото разбиране. Василева обясни, че услугата на посредника се подготвя така, че да реши проблемите на работодателя, с които той не може да се справи сам, или няма смисъл да губи време за решаването им, вместо да се фокусира върху основната си дейност.

По същия начин се подхожда и към индивидуалния кандидат за работа, потърсил услугите на трудов посредник. „Когато при нас дойде кандидат, ние се опитваме да разберем какви са неговите желания, мечти, каква е неговата мечтана работа, както и кои са компаниите, където той би искал да работи, какви са позициите, на които той би искал да заема“, поясни Василева.

„Минем ли през този процес, ние знаем много повече за този кандидат какви са неговите силни страни, неговите квалификации, какво е правил, опита му, през кои компании е минал и най-важното – къде и с кого иска да работи. Имаме достатъчно доводи да се обадим на точно тези компании, в които той иска да работи, и да попитаме дали имат отворена позиция за него“, допълни тя.

Нещо ново на пазара на труда е т. нар. Outplacement (аутплейсмънт) – намирането на работа на хора, които дадена компания съкращава. Трудовият посредник е този, който помага на съкратените да се с правят дори и психически с промяната.

Надя Василева каза, че услугата е популярна сред чуждите компании, които работят в България и имат социална отговорност към своите служители и работници. „Служителите, за които услугата се прилага, са доста привилегировани, ако останат без работа. Те са достатъчно информирани какво трябва да направят, къде да търсят и как да се подготвят за следващото предизвикателство“, смята Василева.

Българските компании поне засега се отнасят резервирано към услугата. „Те не искат да правят допълнителни разходи при освобождаването на хора“, обясни нагласите на пазара на труда Василева. „В този момент тези нагласи са все още негативни и се крепят по-скоро на непознаване и неизградена силна връзка между работодатели и служители“, смята още тя, като допълва, че промяната няма да се случи бързо в близко бъдеще.

Нова работа чрез трудов посредник – шансовете и стъпките

Без значение дали кандидатът е младеж без опит, току що съкратен или трайно безработен – всеки има своя потенциал, знания и умения. „Най-важното е всеки да знае какво е в момента състоянието на пазара на труда, какво се търси, какво може да предложи човекът като качества и умения и къде би могъл да се развие или да промени своите качества и умения, така че да стане по-конвертируем“, коментира Надя Василева.

Най-важни за намирането на нова работа са мотивацията и желанието за преквалификация и развитие. На пазара на труда има изключително много хора с професии и опит, които не се търсят в момента. За тях обаче сякаш звучи екзотично да се допитат до агенция за помощ и съвет, кандидатстват навсякъде и се чувстват депресирани, когато не биват потърсени.

Има две основни стъпки, които кандидатът за работа трябва да премине, когато се допитва до трудов посредник. Първата е контактът. За да бъдат шансовете за намиране на работа по-големи, добре е да се направи предварителна справка за профила на посредника, както и да се потърси информация за качеството на предлаганите от него услуги. Някои фирми предлагат онлайн регистрация и кандидатстване, което е допълинтелно улеснение.

Втората стъпка е срещата с консултант. На нея се уточняват браншът, позицията, йерархията, желаните потенциални работодатели, личностните качества и умения. Някои посредници правят специални психологически и професионални тестове на кандидатите. Понякога резултатите от тях разкриват неподозиран потенциал у кандидата за работа.

Освен това когато даден кандидат е предложен от посредник, той има много по-големи шансове да бъдете поканен на интервю, а не поросто отхвърлен още при прегледа на стотиците CV–та директно от работодателя. Посредникът има за цел точно неговият кандидат да заеме позицията, защото с това ще докаже, че разбира от работатата си и ще бъде възнаграден за това от работодателя. Без посредник на кандидата дори може да не му се предостави възможността да се „продава” сам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
В БГ посредниците правят първоначалната пресявка. Просто няма достатъчно квалифицирани посредници, който да могат реално да оценят даден кандидат за определен вид дейност. За трудовите посредници различните ИТ технологии са "трибуквените думички" - цитирам. Без познаване на основата на бизнеса, за който се работи на практика услугата им остава с ниско качество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още