IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовото законодателство се нарушава със срочни договори в образованието

Омбудсманът алармира за порочната практика директори на училища в продължение на няколко години да подписват такива договори

13:10 | 29.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Трудовото законодателство се нарушава със срочни договори в образованието, предупреди омбудсманът Мая Манолова.

В институцията на омбудсмана е получена жалба от учители в Хасково за порочната практика трудовото законодателство да се нарушава системно със сключването на срочни трудови договори. Директори на училища си позволяват в рамките на времето в продължение на няколко години да подписват такива договори, за да "държат на верижка" педагозите. Това съобщи на пресконференция в Хасково общественият защитник Мая Манолова, предава БТА.

Това е нечестно, некоректно и в пълно противоречие с обявената от правителството политика за подкрепа на учителския труд. В подхода да държиш някого в несигурност, за да се държи той според твоите очаквания, прозирам абсолютно неуважение към труда на учителите и опит да бъде посегнато на тяхното достойнство, поясни Манолова.

Тя увери, че ще поиска своевременна среща с министъра на образованието, за да бъде поставен този проблем, който досега е установен в община Хасково и може би съществува на други места.

Много ясно е казано в какви случаи може да се сключи временен трудов договор. Да сключваш временни трудови договори в продължение на 7 години е безобразие, смята Манолова.

По нейни думи в жалбата ставало въпрос за повече от две училища и за над 100 срочни договора с учители, а Инспекцията по труда вече е констатирала нарушенията в две учебни заведения. Предстои по оплакването да бъде направена проверка, като има и други подобни жалби от страната.

Мая Манолова и нейният екип вчера и днес работят в разкрити приемни във всичките 11 общини на област Хасково. Очаква се днес до края на приемния ден броят на изслушаните да стане към 200 души. Най-честите жалби в основата си имат за тема социалното бреме и нарушеното чувство на справедливост - ниски заплати и пенсии, некоректни работодатели, фирми за бързи кредити, частни съдебни изпълнители, информира общественият защитник.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още