IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгна делото срещу бившия здравен министър Петър Москов

Процесът ще върви по съкратена процедура и няма да бъдат разпитвани всички свидетели

17:32 | 12.09.18 г.
<p>
	Петър Москов<em> Снимка: БТА</em></p>

Петър Москов Снимка: БТА

Тръгна делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и още няколко души, обвинени за сделката с ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б". Процесът ще върви по съкратена процедура и няма да бъдат разпитвани всички свидетели, които са над 200 души. Има и такива със защитена самоличност. 

Обвинението срещу мен е все едно съм пресякъл на зелен светофар, каза Москов пред журналисти и посочи, че нищо от истериите в парламента не е намерило място в обвинителния акт. В него пише, че ваксините са същите като качество. В съда трябва да са тези от ДПС и БСП, които казваха, че са опасни, каза още Москов, цитиран от БТА.

Прекъснахме артериите, които захранваха тези партии през здравеопазването, посочи още той.

Припомняме, че Петър Москов и заместникът му Адам Персенски са обвинени във връзка с вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". Подсъдими са и трима от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД.

Петър Москов отговаря пред съда за това, че на 9 юли 2015 г. е приел като дарение от турското здравно ведомство 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" и 100 хил. дози ваксина за Хепатит Б - "Еувакс Б". Те обаче не били разрешени за употреба у нас. Така, според прокуратурата, Москов ощетил бюджета с 326 хил. лв.

Второто обвинение срещу Петър Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г. улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био" ЕООД за дарение на 5 млн. дози ваксини БЦЖ. От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" в размер на 428 хил. лв. с ДДС.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още