IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгна метрото до Бизнес парка в София

Новият участък е дълъг близо 3 км и е с три станции

14:24 | 08.05.15 г. 9
<p>
	Еврокомисарят Кристалина Георгиева, премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на &quot;Метрополитен&quot; Стоян Братоев прерязаха лентата на най-новия участък от метрото в столицата. <em>Снимка: БТА</em></p>

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев прерязаха лентата на най-новия участък от метрото в столицата. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов, заедно с българския еврокомисар Кристалина Георгиева, откриха новия участък на метрото в София до Бизнес парка.

Участъкът е дълъг близо 3 км и е с 3 нови метростанции - "Александър Малинов", "Акад. Александър Т. Балан" и "Бизнес парк". От 14.00 часа днес отсечката може да се ползва от софиянци и всички гости на столицата, по традиция в първия ден – безплатно.

Според прогнозите метрото в този участък ще се ползва от 42 хил. пътници дневно. Намалението на трафика в региона ще е с 12%, а софиянци ще спестят 12 хил. часа дневно.

"Ние, българите, обичаме да се оплакваме от проблемите, от липсата на перспектива, от проваления преход. Добре е обаче отвреме навреме да си спомняме къде бяхме и откъде стартирахме, аз си спомням, гражданите на "Младост" също си спомнят", заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си.

Държавният глава подчерта, че в "Младост" 4 е имало бунища, глутници от кучета, изхвърлени строителни отпадъци, които отстъпили място на езеро, където гражданите да се разхождат.

По думите му всички сме обединени около каузата за една модерна България и само заедно ще я изградим. "На прав път сме, скоростта е увеличена, амбициите са все по-сериозни", обобщи президентът.

"Бяхме поизостанали, има видимо ускоряване. От новите програми 32 млрд. лв. ни чакат за тези години. Вече 10 млрд. са на разположение и от тях 680 млн. са за метрото", коментира вицепремиерът Кристалина Георгиева.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че в края на май ще бъде завършен и подземният паркинг при Бизнес парка, който ще събира 120 автомобила. Освен него са предвидени и около 420 места за паркиране над земята.

Стойността на разширението на столичното метро от "Младост" I до Бизнес парка в "Младост" 4 е 44 млн. евро - 34 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие и 10 млн. евро местно съфинансиране.

Ако до есента приключат всички административни процедури, се планира да започне строителството на третата метро линия от "Ботевградско шосе" до квартал "Овча купел".

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
В момента не може да става и дума, че ще ставаме "бяла" държава. В момента по-скоро странното е, че сме още живи. Но както вървят нещата няма да е много за дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
И още нещо - защо смятате управляващите НИКОГА не правят отчет на внесени от България средства в ЕС като членски внос и получени (евентулно) средства по линия на фондовете? Какъв е нетният резултат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 8 години
В принципа на разпределение на ресурсите на ЕС не виждам разлика с принципите на централното планиране при социализма. Имаше една планова комисия, която разпределяше ресурсите по утвъэрден план за развитие на Бълггария. В изпълнението на това преразпределяне (забележете че няма други инвестиции, или почти няма - само помощи), те отиват по направления, които са неефективни (например преобладаващо изучаващите английски език хора над 50 г., за които няма изгледи къде ще работят и ще им трябва ли този език), корупционни - попитайте, ако нямате собствен опит как става разпределянето на проектите, изменяне на структурата на производството у нас - в селското стопанство в резултат на фондовете нарасна рязко производството и износа на култури с ниска добавена стойност,у намаля достъпът за нас до външни пазари, почти на изчезване е овощарството и зеленчукопроизводството. 90% от месото и 85% от зеленчуците са внос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
Помощите убиват икономиката.------------------------------------------------------------------------------------------------90-те години като не получавахме помощи по добре ли беше?Браво за новата отсечка на метрото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Бате, ти чул ли си изказването на Баце? Каква бяла държава какви 5 лева? Срам, срам и пак срам. Иначе за метрото - добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
Батя
преди 8 години
Супер! Лека - полека ще станем бяла държава.. колкото и да не му се вярва на навъсения, сърдит и недоволен *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още