IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгва изграждането на пречиствателна станция в Созопол

С 98 млн. лева ще се модернизира станцията край Равда, за да се реши проблемът с отпадните води в района, които се изливат в морето

17:47 | 03.08.12 г.
Тръгва изграждането на пречиствателна станция в Созопол

Общината в Созопол ще получи 77,4 млн. лева европейски пари за изграждането на пречиствателна станция и ремонт на старата ВиК инфраструктура, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Средствата са осигурени по линия на оперативната програма “Околна среда”, а договорът между ековедомството и общината ще бъде подписан в понеделник.

Във вторник екоминистърът Нона Караджова ще подпише договор и с Община Несебър за събирането, пречистването и отвеждането на отпадните води в Несебър, Слънчев бряг и Равда.

Предвижда се да се разшири и модернизира пречиствателната станция край Равда, която ще събира и пречиства отпадните води на Несебър, курорта “Слънчев бряг”, Равда, Свети Влас, както и близките селища Кошарица, Каблешково, Ахелой и Тънково.

Проектът ще се финансира с 98 млн. лева също по линия на програмата “Околна среда”.

С изграждането и модернизацията на ВиК инфраструктурата в Созопол и Равда ще се реши тежкия проблем с изливането на отпадни води край плажовете в района, който съществува от години.

Преди няколко месеца спешно беше изпълнен проект за дълбоководно заустване на отпадните води край Созопол, с което проблемът с изливането на мръсни води в близост до плажа беше временно разрешен.

Преди следващия летен сезон се очаква да приключи дълбоководното заустване на отпадните води край курортния комплекс “Златни пясъци”, който има най-сериозен проблем със замърсяването на морската вода.

Проектът за модернизацията на пречиствателната станция, която ще обслужва курорта, ще бъде приключен през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още