IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгва първото дело за несъстоятелност на ВМЗ-Сопот*

Делото е заведено от "Механичен завод-Девин" АД, а общите задължения на ВМЗ към частни контрагенти са за над 170 млн. лв.

10:45 | 21.01.13 г. 4
Тръгва първото дело за несъстоятелност на ВМЗ-Сопот*

Днес тръгва първото дело за несъстоятелност на ВМЗ-Сопот. В Пловдивския окръжен съд е образувано търговско дело по молба, подадена от "Механичен завод - Девин" АД, съобщиха от пресслужбата на Съдебна палата-Пловдив.
То ще започне в ранния следобед и ще се разглежда при закрити врата.

Днешното дело е първото заведено срещу оръжейния завод. Миналата седмица стана ясно, че дружеството има задължения на стойност над 170 млн. лв. към частни контрагенти, голяма част от които вече са завели дела за несъстоятелност на предприятието.

„ВМЗ има толкова много задължения, че всеки момент може да бъде обявено в несъстоятелност. Голяма част от компаниите, на които ВМЗ дължи суми искат обявяването му в несъстоятелност". Това коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев миналата седмица, малко след като процедурата по приватизация на завода се провали.

Тогава икономическият министър обясни, че има реална възможност предприятието наистина да бъде обявено в несъстоятелност, но това би бил най-лошият вариант за ВМЗ, който държавата ще се опита да избегне.

В тази връзка миналата седмица изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов обясни, че ако дадено дружество е в процес на приватизация, неговото обявяване в несъстоятелност може да бъде отложено. Той посочи, че ако процедура за продажба на предприятието бъде стартирана възможно най-скоро няма да се стигне до подобен негативен изход на ситуацията.

Очаква се тази вечер да стане ясно кои съпътстващи звена във ВМЗ ще преустановят работа и какво ще се случи с работниците в тях. Закриването на губещите производства е част от оздравителната програма на предприятието, която ръководството трябва да представи на синдикатите.

Според икономическия анализ на ръковoдството на ВМЗ е необходимо да се съкратят 900 души. Същевременно представители на синдикатите обявиха, че броят на съкратените не трябва да бъде повече от 500.

Делян Добрев за съкращенията във ВМЗ-Сопот

Съставът на работещите във ВМЗ-Сопот трябва да бъде намален с 900 души, за да получават другите 2100 редовно заплати. Това e позицията на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев пред bTV. По думите му единствен вариант да продължи съществуването на завода е да бъдат съкратени разходи и пренасочени служители.

Той посочи, че работещите във ВМЗ ще получат подкрепа да си намерят други работни места. „Ако не пренасочим хора, не можем да гарантираме съществуването на ВМЗ. Ще се търсят максимално близки работни места за хората по специалност”, конкретизира министърът.

Разходите в завода ще бъдат намалявани и чрез оптимизиране на ползването на електроенергия и премахване на дублиращи се функции. Добрев увери, че няма да бъде допуснато при ВМЗ да се случи, както в Кремиковци и всички да останат без работа. „Затова са нужни тежките стъпки и това ще му даде шанс и за приватизация.”

Като причина за състоянието на предприятието заводи Добрев посочи ограничения пазар на продукцията, която се прави там. По думите му няма как държавата да повиши поръчките.

Пренасочване на освободените работници

Вагонно-ремонтният завод в Карлово може да осигури работа за около 60 от съкратените работници, като на хората ще бъде предложена работа близка до сегашната. По-малките частни фирми в района обаче могат да предложат единици места. Така на практика се оказва, че за огромна част от съкратените няма да има работа.

Хората от завода не приемат предложението на социалния министър Тотю Младенов да работят като озеленители или да берат рози. Работниците са в очакване не само на неполучените си заплати, но и на така наречената „оздравителна програма”.

Бюрата по труда в района вече правят проучване, поръчано от социалния министър, за евентуалните свободни работни места в околните селища.

Сопотският завод дължи на "Механичен завод-Девин" АД 2,5 милиона лева за части за боеприпаси.

Общият дълг на ВМЗ към кредиторите възлиза на над 170 милиона лева, съобщи адвокатът на дружеството Евелина Божикова, цитиран от БТА. Тя обясни, че голяма част от задълженията на завода са публични и са разсрочени.

„Цялото производство на предприятието е за износ и в началото на 2000 година, когато беше хиперинфлацията, при преизчисляването на постъпилите суми във валутата съобразно курсовите разлики, се получи една куха печалба в милиони“, каза Божикова.

По думите й оттам идват и тези задължения.

* Допълнена към 15.40 часа с мнението на адвоката на дружеството Евелина Божикова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
abababab
преди 11 години
аааМЗ Девин работи по с материали и технология на вмз. Работата се даваше на Девин, а на работниците от ВМЗ се пишеха престои.За *** си спомнете, кой беше рекламно лице на *** - Карлово?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Remi
преди 11 години
А какво ще кажеш за некъдърното ръковдство на завода? Къде са отишли всички тези пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
А ти виждаш ли някаква друга алтернатива ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
схемата е яснафалиттъргПИБ или ЦКБ или КТБсиндикатите го ду;;атхората продължават да бачкат ангария в намален съставпо-голямата част от завода отива за скрап (изплаща инвестицията)оставя се само частта, която изпълнява поръчки за оръжейната мафиятова разбира се след изборите..до тогава...всяка седмица политически совалки + някой и друг лев за заплати и сладки обещанияочаквам предизборно всички заплати да се платят със скромен заем от държавата, а следизборно да се случи схемата кремиковци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още