IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т.Тодорова: Прекалява се с употребата на пестициди в земеделието

Нужен е друг вид отношение в сектора, твърди Теодора Тодорова, собственик на TeddyHoney

17:11 | 20.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Употребата на пестициди в момента е прекалена и трябва да се търси друг вид отношение към земеделието. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Теодора Тодорова, собственик на компанията за отглеждане на пчели и производство на мед TeddyHoney.  Днес българските пчелари отбелязват Деня на пчелата.

Тя даде за пример как в миналото са се садили силно ароматни растения, които да отблъскват вредители, например лавандулата. „По същата формула могат да се намерят и други ароматни култури, които могат да се използват за различните сезони“, каза тя. 

Според нея опрашването, което пчелите правят, може да е само в плюс на земеделците. Един опрашен продукт става по-качествен и директно се класира в Клас А, но пръскането с пестициди е основен проблем на пчеларите.

Тодорова е на мнение, че има много съвестни земеделци и изрази надежда те да стават все повече и да бъде открит правилният път за сътрудничество. „Монокултурите са уязвими за вредители, но целта е да се насочим към по-щадящи начини за защита на културите, не само заради здравето на пчелите, но и защото става въпрос за пръскане на храните, които консумиране“, каза Тодорова.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още