IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TUI и Thomas Cook отчитат силен ръст за българския пазар за лятото

През 2015 г. страната е посетена от над 7 млн. туристи от чужбина

12:44 | 11.02.16 г.
TUI и Thomas Cook отчитат силен ръст за българския пазар за лятото

Туроператорите TUI и Thomas Cook отчитат съответно 40 и 50 на сто ръст за българския пазар за лятото. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на туристическата борса "Ваканция&СПА Експо", съобщава БТА.

Преди дни най-големият туроператор в света – базираната в Германия TUI Group, обяви, че ще инвестира в България и Кабо Верде като алтернативни дестинации на Северна Африка и Турция, където има проблеми със сигурността. Подробности около инвестициите не са ясни, но от компанията отчитат, че цените в България са сравними с тези в Тунис. TUI отчита 40% спад на резервациите за Турция това лято заради опасения за сигурността.

Ангелкова е оптимист за летния сезон и за това браншът да може да отговори на очакванията на големите руски туроператори за ръст от 20-30 на сто.

Като цяло за миналата година страната е била посетена от повече от 7 милиона туристи от чужбина, реализирани са около 21 милиона нощувки, а приходите от тях са в размер на 1 млрд. лева. Осем милиона са нощувките, направени от българи през миналата година. По данни на Евростат страна ни се нарежда на десето място по ръст на нощувките във вътрешния туризъм, коментира министърът.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която също участва в откриването на борсата, съобщи, че миналата година има ръст от 10 на сто в броя на нощувките в столицата, като над 1,8 млн. гости на София са нощували в града. Ръстът е от 12 на сто за българите, а за чужденците - 10 на сто. В Топ 5 на броя на чужденци, посетили София, са Германия - с ръст от 9 на сто, Гърция - 6 на сто, Великобритания - 8 на сто, Италия - 10 на сто и САЩ - 20 на сто.

Пропуснатите ползи за България заради блокадата на българско-гръцката граница са големи, заяви още Ангелкова. Досега от бранша не са постъпвали оплаквания заради ситуацията.

„Нямаме данни за някакъв осезаем спад, зимните ни курорти са пълни, направените резервации са изпълнени”, допълни министърът и посочи, че като цяло ситуацията е неприятна и тревожна и ако продължи дълго, несъмнено ще даде отражение върху туризма.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още