Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Турция се отказа да строи и ТЕЦ до Резово*

Проектът е бил отхвърлен като несъстоятелен, след като по-рано страната прекрати и планове за строеж на трета турска атомна централа в района

Турция няма да строи и топлоелектрическа централа в град Игнеада, който се намира близо до пограничното ни село Резово, след като по-рано се отказа и от планове за строеж на трета турска атомна електрическа централа в района, предаде БТА.

Турското министерство на околната среда и градоустройството е отхвърлило предложения от турска частна фирма проект за построяване на ТЕЦ в Игнеада.

Още по темата

В писмено съобщение по случая е посочено, че проблемът е бил разгледан на 21 ноември на заседание на бюджетната комисия на парламента в присъствието на министъра на околната среда и градоустройството в Турция.

След разискванията проектът е бил отхвърлен като несъстоятелен.

Проектът за строеж на топлоцентрала край Игнеада силно разбуни духовете. Местното население организира масови протестни инициативи. Хората от района се опасяват, че осъществяването на проекта ще унищожи лонгозните гори на Странджа.

Село Бегендик в околията на Игнеада, в което фирмата възнамеряваше да строи топлоцентралата, се намира срещу българското гранично село Резово, чиито жители също се присъединиха към протестите срещу плановете за ТЕЦ.

Междувременно министърът на икономиката Делян Добрев съобщи, че Турция все още обмисля евентуално строителство на АЕЦ в района, близо до България. Той посочи, че министерството на околната среда и водите все още не е получило отговор на запитването си дали са предприети действия по оценка на въздействието върху околната среда при изграждане на енергийни мощности на границата ни с Турция.

* Допълнена с позицията на Делян Добрев към 13.30 часа

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
"Цератицит" инвестира 20 млн. евро в завода си в Габрово