Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Туристическият бизнес иска законова регламентация на статута на курортите

Браншът настоява за собствено министерство

Националните курорти в България да станат обособени самостоятелни ареали, да се регламентира законово техният статут като понятие, да има ясна дефиниция как да се развиват, как да се финансират и как да разходват по най-добрия начин средствата.

За това настояват представители на националните черноморски и планински курорти у нас, които участваха в кръгла маса на тема: "Проблеми на националните курорти и пътя към тяхната самостоятелност", съобщава БТА.

В дискусията участваха още заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, представители на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, представители на курорта "Елените", к.к. "Златни пясъци", "Албена" АД, Приморско, "Пампорово" АД и 
други.

Всички участници в конференцията се обединиха около искането и за създаване на Министерство на туризма. Всички тези искания ще бъдат обединени в една обща Харта, която ще бъде изготвена от браншовиците на работна среща следващата седмица.

"С тази Харта ще настояваме пред всяко следващо управление исканията ни да бъдат изпълнени и да получим собствено министерство", каза Елена Иванова, председател на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. 

"Очевидно туризмът трябва да намери съответното свое адекватно представителство по отношение на законодателство, изпълнителна власт, бюджет. Това са основните пунктове, по които ние сме съмишленици", заяви заместник-министърът.

Още по темата

Той съобщи, че органите от различни министерства и агенции, които осъществяват контрол над туризма, са общо 15, а най-големият генератор на приходи, не получава адекватна част от бюджета и няма свой партньор, чрез който да си решава проблемите.

"По същия начин, по който местните власти управляват една община, по същия начин би трябвало да има колективен орган , който да управлява тези ареали. Не е нормално "Слънчев бряг" да вкарва в хазната милиони и в същото време да моли Община Несебър да прибере боклука от алеите, да асфалтира улиците и да оправи тротоарите", каза Бранимир Ботев.

Той заяви, че всеки седми лев в България се генерира от туризма. Отрасълът генерира 13,6 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната, а получава едва 10 милиона за реклама. "Парите все още не сме ги получили, надявам се другата седмица това да стане факт", посочи Ботев.

Заместник-министър Бранимир Ботев съобщи по време на срещата, че въпрос на броени дни е откриването на консулската служба на България в Екатерининбург, една от големите области в Русия.

"Анализите ни показват, че можем да очакваме от тази голяма провинция около 70 хил. руски туристи да посетят страната ни", коментира Ботев, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

Той припомни, че от началото на годината отчитаме ръст на посещенията с цел ваканция и почивка от руски и украински туристи, а само преди седмица е издадена и 100 хилядната виза на руски турист от консулската служба на България в Москва. С 14 процента повече са и издадените български визи в Украйна за месец  април тази година спрямо същия период на 2013 г.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Магазини за нехранителни стоки с 30% спад на приходите заради сертификата