Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Туристическият бранш иска безплатни тестове за работа на пълни обороти

Обявеният за 28 септември национален протест няма да бъде отменен

Туристическият бранш иска безплатни тестове за работа на пълни обороти

Снимка: БГНЕС

Националният протест на туристическата индустрия у нас остава въпреки провелата се вчера среща в Министерския съвет с министъра на туризма Стела Балтова и премиера Стефан Янев, на която беше решено в следващите десет дни държавата и туристическият бизнес да търсят нови конкретни решения за работата на сектора в условията на пандемията. 

От бранша настояват за пари за ваксинации и тестове.

"Трябва да се определят и конкретните финансови компенсации. Всяко едно ограничение на бизнеса трябва да бъде подпомагано с финансови средства от държавата", заяви изпълнителният директор на Българското конгресно бюро Теодора Жилкова пред Bulgaria ON AIR.

Едно от исканията е да се предоставят безплатни антигенни тестове, за да може конгресният туризъм да функционира на 100%.

"Ясно е, че масовата ваксинация е един от ключовите фактори, за да можем да функционираме. В последната заповед на здравния министър е записано, че ако участниците имат ваксинационен сертификат, отрицателен PCR тест или бърз антигенен тест, събитието може да се проведе при пълен капацитет, а не при ограничение от 30%. Затова помолихме държавата да предостави безплатни бързи антигенни тестове, за да имаме период на адаптация", подчерта Жилкова.

Тя уточни, че отмяната на конгресни събития е пагубно, защото те се планират 2-3 години предварително. От бранша искат въвеждането на практики от други държави, в които има специален финансов ресурс за подпомагане на събитийната индустрия, за привличане и организиране на нови бъдещи конференции. 

Още по темата

От сектора са категорични, че обявеният за 28 септември национален протест няма да бъде отменен.

"Всички сме за плана 70 млн. лв. да отидат за ваксинационна кампания, защото не желаем да бъдем ограничавани или затваряни и да ни се дават някакви помощи някога във времето", каза Павлин Петров, зам.-председател на асоциацията на заведенията. Той беше категоричен, че мерки в момента няма. И допълни, че има отделени пари след актуализацията на бюджета, които са твърде недостатъчни, за да могат да покрият затварянето на каквото и да е звено от сектора.

"Нищо не сме получили от юни месец насам, дори мярката 60/40 не функционира за заведенията", подчерта Павлин Петров. През лятото сезонът беше добър, но имахме ограничения за 50% запълняемост, а разходите са на 100%, отбеляза той. И подчерта, че мерките са добри, когато има ясни правила, по които да кандидатстват, а за момента такива правила няма.

Според Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА), мерките са изключително забавени.

"В момента има фирми, които не са получили финансиране по трета фаза на програмата на НАП, която беше отворена през март месец, за да компенсира затварянията през март. В момента не е ясно защо се бави", заяви тя.

По думите ѝ туроператорската дейност и тази на туристическите агенции не са пряко затворени, но страдат от мерките за влизане и излизане от страната, които непрекъснато се променят. В началото на този месец са били изплатени пари към туроператорите и в срок до края на ноември те ще бъдат изплатени към клиентите, които не са могли да ползват почивките си. В актуализирания бюджет са предидени средства за възстановяване на пари, но не е ясно уточнено кой ще е администратор на помощта.

Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, коментира, че при тези 70 млн. лева в помощ на ваксинационната кампания проблемът е в методологията на разпределение на тези пари.

"Може би парите ще бъдат разпределени между хиляди фирми, което хипотетично значи, че нито една от тези фирми не би постигнала каквото и да било с 500 или 1000 лв.", посочи той.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ДАЕУ: Общините подценяват изискванията за киберсигурност