Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Туристическият бранш се раздели за номинацията за служебен министър на туризма

Асоциациите на заведенията се обявиха против председателят на БХРА да заеме този пост

Туристическият бранш се раздели за номинацията за служебен министър на туризма

Снимка: Investor.bg

Туристическият бранш не е единодушен относно номинирания за служебен министър на туризма Георги Щерев. В събота (8 май) Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) застана зад своя председател и поиска той да заеме поста в следващия служебен кабинет.

Според асоциацията той има поглед върху сектора и е обединяваща фигура.

Още по темата

"В този момент туризмът не може да си позволи да загуби 2 или 3 месеца в разговори и обсъждания, а му е необходима здрава ръка и конкретни действия за решаване на проблемите, натрупани през последните години, които се задълбочиха изключително, а и се появиха и нови в резултат на кризата, породена от Covid 19", пишат от БХРА.

Но от асоциациите на заведенията се обявиха против Щерев да заеме поста. Тяхната позиция днес (9 май) беше подкрепена от Българската туристическа камара, Българския туристически съюз, както и от Националния борд по туризъм, става ясно от съобщение на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) до медиите.

В него е посочено, че БХРА се интересува единствено от интересите на хотелиерите. "Туристическият сектор далеч не е само хотели – основна част от него са заведенията, транспортните фирми и всички съпътстващи услуги, които са неизменна част от туризма", коментират от двете асоциации.

Според тях издигането на номинацията на Щерев е "опит от страна на хотелиерите да се докопат до власт и привилегии " и заявяват, че ако Георги Щерев бъде назначен на поста служебен министър на туризма, те ще изразят гражданския си пропест с "всички възможни средства".

От БХРА припомнят още в своята позиция, че при предходния служебен кабинет в туризма не са направени реформи, кадрови промени и дори анализ на направеното в сектора при предходното управление.Затова и предлагат своята номинация за служебен министър на туризма.

"За съжаление служебният кабинет се оказа просто плавен преход към връщане на статуквото", коментират от организацията и допълват, че това е довело до сериозни загуби. Например са били платени сериозни суми за реклама на фалиращия  туроператор Thomas Cook, който завлече над 70 български хотела, чиито инвеститори сега едва оцеляват.

Съставът на новото служебно правителство вероятно ще стане ясен на 11 май.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Почти 27% от нефинансовите предприятия отчитат намалени продажби през август