Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Туристическите пътувания бележат силен ръст през второто тримесечие

За периода 1,14 млн. българи са пътували с цел туризъм, което е с 26,5% повече на годишна база, сочат данните на НСИ

Туристическите пътувания бележат силен ръст през второто тримесечие

Снимка: Investor.bg

Значителен ръст на туристическите пътувания в началото на лятото в сравнение с миналата година показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През второто тримесечие на годината 1,14 млн. българи са пътували с цел туризъм, което представлява увеличение от 26,5% спрямо същия период на миналата година за пътувалите над 15 и повече навършени години.

Преобладаващата част (83,6%) са предпочели пътувания в страната, 13,5% - в чужбина, а 2,9% са пътували и в страната, и в чужбина. Осъществилите вътрешни туристически пътувания се увеличават с 31,1%, пътувалите само в чужбина - с 8,9%, а броят на пътувалите в страната и чужбина - с 0,3%, отчита статистиката.

Още по темата

Хората на възраст 25-44 години са реализирали най-много туристически пътувания за април-юни (43,5% от всички пътували).

Във всички възрастови групи преобладава делът на пътуванията в страната, като най-висок е този дял при лицата на 65 години – 86,8% от пътувалите. При воаяжите в чужбина делът на пътувалите на възраст 45-64 години е най-голям – 16,5% от пътувалите в съответната възрастова група. 

По-голямата част от туристическите пътувания в България и в чужбина са били с цел почивка и екскурзия, посочени съответно от 45% и 71,4% от пътувалите.

За второто тримесечие като самостоятелни са регистрирани 1,57 млн. или 89,3% от общия брой лични пътувания. Делът на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 93,9%, а на тези в чужбина – 55,8%.

Основната част от средствата при пътуване в чужбина отиват за покриване на транспортни разходи – 32,9%, а в страната – за храна (38,2%).

През второто тримесечие на годината средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 183,41 лв. в страната и 497,67 лв. в чужбина. Разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 154,76 лв. в страната и 1 099,35 лв. в чужбина.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Полети по време на пандемия - предимно в страната и Европа