Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Туристическото Лято 2016 – прегряване с геополитически привкус

Туризмът бележи ръст по всички параметри. Дали обаче е следствие на направени инвестиции в качеството на туристическия ни продукт

Туристическото Лято 2016 – прегряване с геополитически привкус

Снимка: Pixabay

Лято 2016 постави рекорди за българския туризъм, каквито секторът не помни от 26 години. Значително увеличение има както на броя на туристите, които е посрещнала страната ни, така и на приходите от туризъм. Тези изводи са видни от последните данни на националната статистика и потвърдени от Министерството на туризма, туроператори и наблюдатели на сектора.

Ръст по всички показатели

По обобщени данни на Министерството на туризма през активния летен сезон – юни-септември, България е посрещнала над 5,2 милиона чуждестранни туристи, или с 18% повече спрямо същия период на 2015 година. Лято 2016 е рекордно и по брой туристи, посетили страната ни, и като ръст на вътрешния туризъм, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова.

На много от пазарите са реализирани чувствителни ръстове за периода юни-септември. Германия – ръст от 33%, Русия – 22%, Румъния – 15%, Полша – 38%, Украйна -10%, Великобритания – 10%, Чехия - 38%, Франция – 19%.

За периода април-септември България е посетена от общо 6 млн. чужди туристи, или над 17% повече в сравнение със същия период на миналата година. Министерството на туризма очаква с данните за октомври да бъдат отчетени около 6,6 милиона чужди туристи, които са избрали България за своята лятна почивка. 

Още по темата

За януари-септември страната ни е посрещнала близо 7 млн. чуждестранни граждани, без транзитно преминалите. За сравнение, за цялата 2015 година България е посетена от около 7,1 милиона чужди туристи.

Позитивни са и резултатите, що се отнася до българските туристи. За деветмесечието българите, които са почивали в страната, са близо 2,9 млн. души. Спрямо същия период на миналата година има ръст от 8%. Само за лятото, в периода април-септември, българските туристи са нараснали с над 7%.

Туристическото министерство отчита и сериозен ръст в приходите. По данни на БНБ приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс за първите осем месеца на тази година възлизат на над 4,7 млрд. лв. (данните на БНБ се публикуват с месец закъснение от тези на НСИ и към момента са налични само за януари-август). За периода януари-август 2016 г. приходите от международен туризъм са с 621 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година, или ръст от 15%.

Данните на Института за анализи и оценки са за ръста на туристите за юли, август и септември. За трите месеца ръстът на туристите е 17%. От немския пазар - 42%, от руския - 35%, от Полша, Чехия и Словакия - ръст между 55 и 75%.

Чуждите туристи в България ще надхвърлят 10,3 милиона до края на годината. Заедно с приходите от вътрешния туризъм, те ще донесат приходи от над 7,1 млрд. лева, каза за Investor.bg Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма.

Лято 2016 е еталон по отношение на минали и бъдещи летни периоди, годината показа възможно най-добрите резултати от 26 година насам. По всички параметри имаме специфичен връх – брой нощувки, среден приход от стая, среден приход от туризъм и брой туристи. Данните за вътрешния туризъм също показват стабилност, описа той изминалия летен сезон.


Последни новини

Коментари (2)

1
 
6
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Дори и посочените проценти и увеличение да са факт е твърде смело да се говори за успешен туристически сезон. В българския туризъм се произвежда изключително ниска добавена стойнос, което е обективна прчека както за задържането на квалифицирания персонал в България,за създаване на подобрения на съществуващите бази, а също така и за по-активна политика на хотелиерите за привличане на клиенти и респ.рекламиране на дестинацията България. На второ място, причината за увеличния брой посетители се дължат на геополитически причини и основания, които следващата година могат да отпаднат или да се трансформират в неблагоприятни за България.Отделно, на терто място, може да се говори дали България успешно се възползва от посочените в т.2 геополитически фактори в предвид на факта, че съседни държави постигнаха далеч по-големи успехи. Примерно Гърция тази година е посетена от около 30 млн. туристи; въпреки всички фиксални, икономически, миграционни и .т.н проблеми,пред които държавата се изправи.
3
 
11
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ръстът е следствие от няколко конюнктурни причини събрали се заедно, нормално е. Лошото е, че за догодина нещо причините може рязко да се обърнат в другата посока, главно заради бежанския проблем при нас, както тази година беше в Турция и Гърция.
И още нещо, след като туризма тръгна рязко на горе, може би е време да се помисли за премахването на преференциалното ДДС за туризма, вече може спокойно да е на 20% както всичко останало при нас за да може хазната също да се възползва от този ръст.

Още от Икономика и политика
Димитър Главчев остава депутат