IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическото министерство ще разработи стратегия за здравен туризъм

84% от чужденците, идвали в България за спа туризъм, я намират за привлекателна дестинация за този вид туризъм

10:55 | 24.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Развитието на здравен и медицински туризъм в България е сред приоритетите в туристическата политика и ще бъде разработена стратегия за неговото развитие. Това каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на първата конференция „Медицински и здравен туризъм в България – състояние и възможности за развитие“, организирана от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз.

Предвижда се активното присъствие на българските здравни курорти на изложения и в специализираните каталози на чуждите туроператори, поясни зам.-министърът.

В момента министерството разработва балнео- и СПА дестинации за територията на България и вече над 30 общини са проявили интерес към инициативата. Те ще се съчетават и надграждат със създадените 8 културно-исторически дестинации и предложените за обсъждане 12 винено-кулинарни дестинации, обобщи Георгиева, цитирана от пресцентъра на министерството. 

Зам.-министърът подчерта, че СПА, уелнес и балнеотуризмът играят все по-важна роля при пътуванията и са водещи за развитието на българския здравен и медицински туризъм. СПА туризмът е позициониран на второ място у нас след културния сред специализираните видове.

България предлага висококачествено обслужване от добри професионалисти на конкурентни цени, като е сред държавите с най-голям брой болнични легла в Европа. Втори сме след Исландия по запаси от минерални води. В комплекс с лиманната кал, лечебния торф, многото билки и благоприятния климат те могат да участват в профилактиката и лечението на над 90% от най-масовите заболявания, плащани по клинични пътеки от европейските здравни каси и обхванати от пенсионните фондове, каза Георгиева.

Вниманието е насочено основно към потребители от Балканите, Източна и Западна Европа, но и към клиенти от далечни перспективни пазари, които привличаме с добро съотношение качество/цена на услугите.

2/3 от практикуващите СПА и балнеотуризъм у нас чужденци са посещавали страната и преди, 84% намират България за привлекателна дестинация за този вид туризъм, а близо 60% изразяват пълна удовлетвореност от пребиваването си, посочи още Ирена Георгиева.

Анализите сочат, че медицинският и здравен туризъм се разрастват на международния пазар с 15-20% годишно, а Световната организация по туризъм ги определя като най-динамичния сегмент в отрасъла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още