IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристите и нощувките у нас намаляват през октомври, но приходите растат

Близо 45 млн. лв. са приходите на хотелиерите през месеца

13:05 | 12.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След края на лятото през октомври туристите в България и реализираните от тях нощувки намаляват, но приходите на българските хотелиери продължават да се повишават, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Броят на туристите, пренощували в местата за настаняване в България през октомври, намалява с 4% в сравнение със същия месец на 2016 г. и достига малко над 422 хил. Намаление е регистрирано както при българските туристи - с 5,1%, така и при чужденците - с 2,1%.

Българските граждани, нощували в местата за настаняване през месеца, са над 272 хил. и са реализирали средно по 1,9 нощувки. Чуждите граждани са близо 150 хил., като над 70% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно 2,4 нощувки.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване е близо 865 хил. или с 1,9% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. Най-голямо намаление на нощувките се наблюдава в местата за настаняване с 1 и 2 звезди.

Въпреки спада на туристите и броя нощувки приходите от тях през октомври достигат 44,8 млн. лв. или с 0,8% повече в сравнение с октомври 2016 г. Регистрирано е увеличение на приходите от чужди граждани - с 3,9%, докато тези от български граждани намаляват с 2,6%. Въпреки това приходите намаляват значително в сравнение с предходния месец септември, когато те бяха над 152 млн. лв.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през октомври е 20%, като намалява с 0,6 процентни пункта на годишна база. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 22%.

През месеца в страната са функционирали 1 959 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 73 хил., а на леглата - близо 155 хил. В сравнение с октомври миналата година общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, намалява с 3,1%, а на леглата в тях - с 3,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още