IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристите в Смолянска област с осезаем ръст през август

Над 30% е увеличението на туристите в района на Доспат

11:21 | 13.08.15 г.
Туристите в Смолянска област с осезаем ръст през август

На по-добър летен сезон от миналогодишния се радва планинският ни курорт "Пампорово", твърди изпълнителният директор на комплекса Мариан Беляков. Туристическият поток в Смолянска област е осезаемо увеличен през август, отчитайки ръст спрямо миналата година, съобщава той, цитиран от БТА.

В Смолянско сега почиват български, гръцки, турски, британски и американски туристи. Български, турски и гръцки клиенти залагат най-често на резервации в последния момент, на импровизирани маршрути, коментират още от Пампорово.

Около 90 процента е заетостта на работещите през лятото хотели в Пампорово, а районите за селски туризъм в областта са пълни с ваканционни групи. Периодът с висока заетост на хотелите в Пампорово започна още през юли заради засиления интерес от летовници, пристигнали за Роженския събор. Близо 15 хотела и 3 лифта в курорта работят през летния сезон, който вероятно ще продължи до средата на септември.

Предимно българи и групи от САЩ и Великобритания са туристите през това лято в Златоград, информира Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс в града. Чуждестранният ваканционен поток пристига по договори с туроператори, като през тази година преобладават групите от клубове по интереси, привлечени от българския фолклор. Американци и англичани учат в Стария град родопски хора и песни.

Американски хор с репертоар от българска народна музика почива в Момчиловци, информират от туристическия център. Музикантите отвъд океана съчетават ваканцията си в Родопите със срещи с местни фолклорни състави и самодейци, с които обогатяват познанията си за родопските песни.

За българските летовници в Златоград предпочитаната почивка е съчетанието море - планина. Хотелите в родопския град разработват през последните години маршрути до съседните плажове в Северна Гърция след откриването на ГКПП при Златоград. Неорганизирани туристи от различни европейски страни пристигат в Златоград, резервирайки по интернет.

Районът по горното поречие на р. Арда остава предпочитано място за еко и селски туризъм и през това лято. Малките селски хотели и къщи за гости в Смилян, Могилица, Арда, Буката посрещат главно български туристи.

Пещерите "Ухловица" и "Голубовица", каньонът "Гарга дере", маршрути за пешеходен туризъм са част от туристическите атракции през сезона.

Над 30 процента е ръстът на туристи в района на Доспат според данни на туристическия информационен център в общината. Значително увеличение се забелязва по отношение на къмпингуващите край язовир "Доспат".

В балнеоложкия курорт Баните всички хотели, частни квартири и санаториални бази са препълнени от юли до септември. Около 30 процента от клиентите в хотелите са български изселници от Турция по данни на Общинската администрация. Изворите с минерална вода се използват както за релакс и спа програми, така и за лечебни процедури.

Родопите стават все по-привлекателни според местните хотелиери именно заради възможностите за селски туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още