IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турооператори и служители на ведомства ще паркират безплатно в Слънчев бряг

Режимът за паркиране в "синя зона" на курорта ще бъде валиден до 10 октомври

14:23 | 11.06.13 г.
<p>
	Снимка:<em> Investor.bg </em></p>

Снимка: Investor.bg

От тази година служителите на турооператорски фирми, както и на някои ведомства, ще имат право да паркират безплатно в "синята зона" на Слънев бряг. Ръководството на Слънчев бряг АД предвижда да издаде специални стикери за съответните фирми и ведомства, за да могат служителите им да паркират в центъра на комплекса без да плащат, докато вършат служебните си задължения. Това обясни пред Investor.bg изпълнителният директор на дружеството Златко Димитров.

Освен туроператорите такова право ще имат Агенцията по храните, Комисията за защита на потребителите (КЗП), "Пожарна безопасност и защита на населението" и Националната агенция по приходите (НАП).

„Нормално е да предоставим подобни стикери на Комисията за защита на потребителите например. Техни служители посещават курорта, извършват проверки – а, за да работят безпрепятствено им е нужен подобен стикер. Конкретните ведомства ще ни изпратят списъци със служителите си и колите, с които ще пребивават на територията на курорта, а ние ще им издадем стикери“, обясни Димитров.

Аналогична е ситуацията и с представители на турооператорски фирми. На тях също ще бъдат предоставени стикери, за да могат без проблем да обикалят хотелите и местата за настаняване, където имат свои клиенти. "Тези хора все пак помагат за развието на туристическия продукт, разбираемо е да бъдат облекчени, поне по отношение на  паркирането", допълни Димитров.

За всички останали летовници в Слънчев бряг таксуването за паркиране в „синя зона“ ще бъде платено и ще се извършва чрез SMS, като цената на час престой е 1,50 лв. Режимът на паркиране по главните улици и булевардите на комплекса ще бъде валиден до края на летния сезон - 10 октомври.

За разлика от София, където собствениците на коли имат право да оставят колата си в „Синя зона“ за не повече от 2 часа, в Слънчев бряг подобна рестрикция няма да има. Всеки може да остави колата си в зоната колкото часа пожелае, стига да заплати за това с SMS-и.

Цената за репатриране е 50 лева, наказателният паркинг - 3 лв. на час, а 25 лв. е такса-скоба, ако автомобилът е бил заскобен.

Таксите от репатрираните автомобили, скобите и SMS-ите остават за дружеството Слънчев бряг АД. Димитров уточни, че средствата ще бъдат използвани за ремонт на съществуващата вече инфаструктура и за изграждането на нова.

"Синя зона" в Слънчев бряг

Платено паркиране в курорта бе въведено още през 2011 година с оглед нарастващия брой на посетителите на обекта и множеството коли, които се събират по централните булеварди и алеи на комплекса. В момента има около 1000 места за паркиране на тези булеварди и алеи. Целта на ръководството на комплекса е на ден да бъдат запълненени не повече от 500-600 от тях, а останалите да бъдат свободни, уточни Димитров.

"Напоследък получавам много сигнали за коли, които са паркирали нерагламентирано из централните улици. Те пречат на преминаването на автобуси с туристи или товарни превозни средства. Надяваме се, че тази година зоната ще помогне точно за това - да олекоти движението, а по този начин туристическите процеси да протичат нормално", заяви той.

Синята зона в Бургас – ново работно време наесен

Това лято валидна „синя зона“ ще продължи да има в Бургас. Не се предвиждат промени в правилата за паркиране в идеалния център на града до края на летния сезон. „Параметрите и времетраенето на зоната се регламентирани в наредба, приети от общинските съветници на община Бургас. Ние не можем да правим промени по нея“, обясни пред Investor.bg Андрей Рунчев, главен експерт по транспорт към Община Бургас.

Зоната е валидна единствено в делничните дни от 8 до 18ч., а през съботите и неделите гражданите могат да паркират колите си свободно, без да заплащат.

Все пак Рунчев загатна за възможността от есента да бъде направена лека промяна по отношение на зоната.„На този етап е единствено идеен проект, който се дискутира, но има възможност към края на годината да бъде променено работното време за зоната. Вероятно то ще бъде изтеглено малко напред“, посочи той.

Ситуацията в столицата 

Режимът на паркиране в столицата и през лятото ще остане същия – в идеалния и широк център ще бъдат валидни правилата за паркиране в „синя“ и „зелена“ зона.

От Столична община обясниха, че на този етап не се предвиждат промени в паркирането през летния период. „За да бъдат облекчени режимите е нужно за това да бъде взето решение от Столичния общински съвет. На този етап нямаме информация за такова предложение“, обясниха от пресцентъра на общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още