IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори: Гръцкият туризъм ще загуби по-малко от българския при гранична блокада

Затварянето на границата ще нанесе загуби за около 100 млн. лв. на изходящия и входящия туризъм, коментират от сектора

10:34 | 22.04.16 г.
Туроператори: Гръцкият туризъм ще загуби по-малко от българския при гранична блокада

Затварянето на българско-гръцката граница от български превозвачи ще е удар върху българския туризъм и ще компрометира страната ни като туристическа дестинация, загубите ще са десетки милиони. Това коментира по повод намерението за блокада Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

„Затварянето на границите ще е удар върху българския туризъм и ще компрометира страната ни като туристическа дестинация. Загубите за българския туризъм ще са десетки милиони, ако границата бъде блокирана", каза Байков за радио „Фокус“. 

Припомняме, че български превозвачи се заканиха да блокират границата с Гърция за Великден и майските празници като отговор на гръцката блокада от началото на годината.

Според Байков е неприемливо в празничен период да се създава хаос по пътищата и няма как организаторите в туризма да подкрепят подобен протест. Байко Байков допълни, че туристите все пак ще осъществят своите пътувания, но с цената на много нерви и притеснения.

„Туроператорите ще поемат за своя сметка обиколните пътувания. По същия начин бяха натоварени с допълнителни разходи и самите превозвачи, които организират протеста сега – през зимата те бяха принудени да търсят обиколни маршрути“, припомни Байков.

Родните туристи ще стигнат до хотелите си в Гърция, но пътуването ще вгорчи празниците им. Има и вариант да се ползват обиколни маршрути през Македония и Турция, уточни председателят на асоциацията. Той допълни, че гръцки туристически групи вече са анулирали резервациите си за почивка в България за Великден след информацията за готвените блокади.

Байков отбеляза, че превозвачите трябва да поставят акцента не спрямо българския туризъм, а спрямо администрациите на България и Гърция, които трябва да изпълнят своите ангажименти като членове на ЕС.

„Границата трябва да функционира, а не да се затваря. В този смисъл – много сериозен апел към нашата администрация, към министър-председателя, на първо място, към министъра на туризма, министъра на транспорта, министъра на вътрешните работи. Нашата страна е член на ЕС и по никакъв начин ние не можем да приемем асоциирането на нашите граници като проблемни“, заяви той.

Байков очаква около 50 хиляди българи да пътуват организирано и още толкова самостоятелно към Гърция, като цифрата е същата и за гръцки туристи към България. 

Байков заяви по-късно на пресконференция в БТА, че при пълна блокада на границата с Гърция загубите за изходящия и входящия туризъм ще са приблизително около 100 млн. лева.

Блокадата се организира от товарни превозвачи. Ние подкрепяме основанието на протеста, но не и начина и срока, по който се реализира”, уточни Ивайло Константинов, член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи по "Нова телевизия".

Георги Рачев, член на УС на Българската асоциация на туроператорските агенции (БАТА), коментира, че гръцкият туризъм ще загуби много по-малко, отколкото българският.

Хората, които са с организиран транспорт, вече са си платили, а туроператорите са превели една част или цялата сума на гръцките хотелиери и туристически агенции. Туроператорите стоят в неведение. Те ще трябва да чакат до последния момент, за да използват обходни пътища само и само да осъществят своите пътувания. Иначе загубата ще е колосална”, посочи Рачев.

Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис отбеляза, че по закон превозните средства нямат право да затварят улици и магистрали. Наказанието е отнемане до една година на лиценза и финансова глоба от размер на 3000 лева. По думите му никой не печели от всичко това, а ще загубят и българските превозвачи, тъй като ще подбудят гръцките фермери да продължат да стачкуват. 

Българските хотелиери подкрепят протеста на превозвачите, коментира пред в. "Труд" Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

„Нашите членове от Петрич, Сандански и Банско пострадаха много от гръцката блокада през зимата и смятат, че е време да се вземат мерки и да се спре произволът на гръцките фермери“, допълни той. Според него подобни спорове трябва да се решават с дипломатически прийоми, защото сега вместо страната ни да спечели от геополитическата ситуация, ще се облагодетелстват Сърбия и Македония.

Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са готови с алтернативни маршрути за влизане в Гърция през КПП-тата при Златарево, Илинден, Златоград, Ивайловград и Петко войвода, в случай че българските превозвачи изпълнят заканите си за блокада по Великден, съобщи шефът на АПИ Лазар Лазаров.

40 хил. румънски автомобили пък се очаква да влязат в България по Великден. От АПИ са подготвили брошури, които ще се дават на граничните пунктове, за да улеснят придвижването на румънците, които са решили да прекарат почивните дни у нас, посочи той пред bTV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още