IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори у нас очакват загуби от отменените пътувания до Китай

Редно е да се включат застрахователите, за да се покрие рискът, смята проф. Георги Рачев

16:39 | 03.02.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Туроператори ще понесат загуби от отменените пътувания до Китай заради разпространението на коронавируса. Няма как да няма загуби, защото ние в България ползваме няколко големи авиокомпании, посочи по БНР климатологът проф. Георги Рачев, заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции.

Първите пътувания до Китай, планирани от туроператори, са за април и май. Трудно е да се посочи какъв ще е спадът на туристи, които пътуват до Китай, отбеляза той.

"Туроператорите ще понесат някакви загуби и тук е мястото да говорят със своите застрахователи, за да се покрият или реципрочно да бъдат разделени тези загуби, защото наистина това е форсмажор, който не зависи от волята на туроператора, който си е свършил перфектно работата", обясни Рачев. 

"Лошото е, че има колеги, които са заплатили самолетните билети. Има колеги, които са платили наземните услуги. Вярно е - не са много, но пък едно пътуване до Китай не струва и малко, няколко хиляди лева", допълни той.

Проблемът със заразата е доста тежък, защото има две много неясни неща, смята Рачев. 

"Първо, не може да бъде локализирано огнището - точното огнище откъде тръгва коронавирусът, за да може да се разбере за какво става дума и, съответно, цялата мощ на света - лекари, вирусолози, хора, които се занимават с това нещо, да могат  да приложат своите знания. Другият проблем е, че не беше изолиран, сега успяха до го изолират, което ще даде възможност много бързо той да бъде изследван", посочи той.

Още няколко държави се присъединиха към групата, която затвори границите си за китайци и чужденци, посещавали Китай през последните две седмици. След САЩ, Австралия, Сингапур, Нова Зеландия и Виетнам, тази стъпка предприеха Израел, Индонезия и Ирак. От Филипините съобщиха за първи смъртен случай от новия коронавирус извън Китай.

Най-големият японски туроператор отмени екскурзиите до Китай за целия февруари при положение, че делът на китайските туристи в Япония през миналата година е бил 40 на сто. Спрени са туристическите пътувания и на китайските граждани.

Туроператорите вече отчитат пренасочване на турсти от Китай към други дестинации, посочи специалистът, като допълни, че проблемът е със спад на интерес към цяла Югоизточна Азия за поне шест месеца.

По последни данни коронавирусът, който тръгна от китайския град Ухан през миналия месец, е убил повече от 360 души и е заразил 17 хил. Десетки държави и авиокомпании ограничиха пътуванията, като почти 10 хил. полета са отменени до 31 януари, сочат данни на Cirium. Това се случи, въпреки че Световната здравна организация заяви, че такива ограничения не са необходими.

Нискотарифната авиокомпания Ryanair заяви, че търсенето на самолетни пътувания в Европа ще стане непривлекателно, ако епидемията от коронавирус, тръгнала от Китай продължава, което ще накара и хората да почиват по-близо до дома си.

Потребителите могат да започнат да променят навиците си за пътуване, заяви в интервю главният финансов директор на Ryanair Нийл Сорахан. "Хората са склонни да стоят близо до дома си (б. ред. при такива ситуации)", каза Сорахан пред Bloomberg Television в понеделник. По неговите думи при епидемията през 2003 г., когато пътешествениците избягваха Азия след тежкия остър респираторен синдром, европейците са останали в Европа, вместо да пътуват до Азия.

От Fitch Group заявиха в понеделник, че продължаващото разпространение на коронавируса ще натежи върху туристическата икономика на Тайланд, което ще засегне не само търсенето от Китай, но и пътуванията от други места. Към понеделник в страната, намираща се в Югоизточна Азия, има 19 потвърдени случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още