IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператорите не очакват повече летни посещения в България спрямо 2020 г.

Страната ни е дестинация, която се поставя или в червения, или в оранжевия сектор за заболеваемост от коронавирус, което спира пътуващите

20:21 | 22.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Туроператорите гледат с тревога към предстоящия летен сезон, тъй като очакванията са, че туристическите посещения у нас няма да са повече от миналата година, казва Димитър Попов, управител на туроператорска фирма, която води туристи у нас от Дания, съобщава БНР.

Една от причините е, че България е дестинация, която се поставя или в червения, или в оранжевия сектор за заболеваемост от коронавирус, коментира той.

"В много страни дори се изискваше туристите, след като се върнат от България, да бъдат карантинирани, което практически означава забрана за пътуване. Просто за тези резервации, които силно вървяха зимните месеци, в този момент дори трябваше 70-75, дори 80% вече седалките всички да са продадени, в момента просто туристите ги няма. Резервациите ги няма“, посочва той.

Необходимо е Министерството на туризма да направи проучване кои от направените резервации за летните месеци реално ще се осъществят.

"За това нещо трябваше Министерството на туризма, още при Марияна Николова, а и сега при Стела Балтова, първото нещо - да се свържат с всички тези, които са подписали тези чартърни договори по един или друг начин, дори и по телефон, от което да разберат реално какво могат да очакват нашите хотелиери по морето от сезон 2021", казва Попов.

При 10-12 чартъра на седмица от Дания в периода преди пандемията през тази година ще има два или три и то за период от около шест-седем седмици, каза Димитър Попов.

Според него, заради изискването за PCR тестове за Гърция, което оскъпява пътуването за семействата, тенденцията ще се запази за силно присъствие на българи по Южното Черноморие и силно румънско присъствие по Северното Черноморие. Необходимо е да се работи за максимално облекчаване на визовия режим в рамките на изискванията на ЕС, подчерта още Димитър Попов.

"Бъдещето въобще за нашия туризъм, говорим за летния, морски туризъм, за съжаление, все още до голяма степен ще зависи точно от такива пазари, които имат нужда от виза, за да дойдат в България", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
то пък един наплив от ваксинирани пътуващи ... с евросертификат ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още