Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Туроператорите очакват ръст на реализираните пътувания през 2022 г.

През второто полугодие ще има по-голямо раздвижване в сектора, прогнозират от "Обединение бъдеще за туризма"

Туроператорите очакват ръст на реализираните пътувания през 2022 г.

Снимка: БГНЕС

Туроператорите очакват през 2022 г. да има ръст на процента на реализираните пътувания, както и на приходите от туризъм, разкриват от „Обединение бъдеще за туризма“, пише на уебсайта си БНР.

От организацията твърдят, че възстановяването ще е плахо и ще се случва плавно. Прогнозата е, че през второто полугодие ще има известно ускоряване.

По думите на Павлина Русева от „Обединение бъдеще за туризма“ туроператорите започват годината предпазливо, но са по-оптимистично настроени. Те се надяват, че повечето дестинации ще се отворят за пътуване.

Хората имат нужда да пътуват, особено след периоди на криза, когато искат да сменят обстановката, коментира още тя.

Още по темата

Но пазарът продължава да се бори с различни предизвикателства. Трябва да бъде преодоляно напрежението между туроператорите и клиентите, свързано с връщането на дължими суми за ваканции, които така и не са се състояли заради коронавирусната пандемия. Нужно е възстановяване на доверието във фирмите, посочва Павлина Русева.

„Спешно се нуждаем от промени в закона за туризма и наличието на клаузи, които да бъдат адаптивни относно самите договори и договорни отношения, които имаме с клиентите, съответно с начина на застраховане“, допълва тя.

От „Обединение бъдеще за туризма“ очакват засилване на интереса към обиколните турове. На този етап обаче туроператорите трябва да са особено гъвкави и бързо да адаптират програмите си, тъй като ограниченията и изискванията в отделните държави се променят динамично. Подобни затруднения има особено при екскурзиите, включващи по няколко държави.

Същевременно туристическият бизнес ще се сблъска с недостиг на добре подготвени ексурзоводи, както и на кадри за своите офиси, посочва Павлина Русева.

Тя прогнозира, че през втората половина на 2022 г. ще има по-голямо раздвижване и при круизите. По думите ѝ ще се наблюдава търсене на екзотични дестинации като Занзибар, Кения, Доминикана и Малдивите.

За българите основните дестинации ще останат Турция и Гърция що се отнася до почивките, но се очаква да има интерес и към такива в други европейски държави като Хърватия и Италия.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Регионалният министър иска преоформяне на договорите за строеж на "Хемус"