Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Туроператорите получиха още близо 10 млн. лв. за разплащане

До момента субсидираните компании са 235, а предоставените им средства възлизат на 15 млн. лв.

Туроператорите получиха още близо 10 млн. лв. за разплащане

Снимка: Getty

Министерството на туризма изплати още над 9,4 млн. лв. на 149 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв.

Това е второ плащане към туроператори, с което следва да бъдат обезщетени потребителите за неосъществени пътувания в периода 13 март – 31 декември 2020 г. 

В началото на март 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност, получиха първия транш от над 5,6 млн. лв.

Още по темата

Най-малката сума от плащането, която ще бъде преведена при втория транш, е в размер на 560 лв., а най-голямата достига над 1,1 млн. лв., съобщават от туристическото министерство.

Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4% от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството, като предоставената помощ е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти. Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

До момента общо финансираните предприятия са 235, а предоставените им средства възлизат на 15 млн. лв.

Кандидатстването по мярката продължава, като всички желаещи могат да подават документи за участие в процедурата в срок до 22 март 2021 г. Подаването на заявленията за държавната помощ се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и придружителните документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

Кандидатстването започна на 8 февруари, а седмица по-рано бяха публикувани насоките за участие в проекта.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Заради оттеглянето на Ципов президентът свиква допълнителни консултации за ЦИК