IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турска частна фирма с интерес да строи ТЕЦ до Резово

Молбата на фирмата за издаване на лиценз за строеж е в процес на разглеждане

18:51 | 08.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Турска частна фирма с интерес да строи ТЕЦ до Резово

Турска частна фирма иска да строи топлоелектрическа централа в град Инеада, който се намира близо до пограничното ни село Резово. За намеренията на фирмата става ясно от официално писмо до областния управител на Бургас Константин Гребенаров, предоставено на бургаските медии днес, съобщава БТА.

Писмото е в отговор на запитване на областния управител до генералния консул на Република Турция в Бургас. В запитването се иска информация за намеренията на съседната ни страна да строи енергийни мощности близо до границата ни, след като преди дни в общественото пространство се разпространи информация, че Турция има намерение да строи ядрена централа в непосредствена близост до български черноморски курорт.

В писмото се съобщава, че към настоящия момент в град Инеада не се извършват дейности по изграждане на ядрена електрическа централа. И се обяснява, че съгласно турското законодателство общественият сектор не разполага с правомощия за изграждане на топлоелектрическа централа, а това може да стане от представители на частния сектор, но след получаване на лиценз от Службата за регулиране на енергийния пазар.

„В Службата за регулиране на енергийния пазар е постъпило искане от страна на частна фирма за изграждане на топлоелектрическа централа в гр. Инеада, която се предвижда да работи с вносни въглища и с мощност 1.200 MW. Към настоящият момент молбата на фирмата е в процес на разглеждане, пише в писмото, предоставено на Константин Гребенаров.

Уточнява се, че процедурата по получаване на разрешителни от другите институции във връзка с изграждането на топлоелектрическа централа в региона от страна на въпросната фирма продължава.

За да може фирмата да започне строеж на централата, е необходимо процедурата по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) да е приключила, а фирмата да е доказала финансовата си обезпеченост. Към настоящия момент молбата на фирмата за издаване на лиценз не е окончателно решена, се посочва още в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още