Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Търговията на дребно и производството в България вървят по пътя на възстановяването

И в двата сектора се отчитат ръстове спрямо май, както и по-бавни спадове на годишна база

След силния спад през май търговията на дребно и производствения сектор в България се възстановяват през юни, показват предварителните оценки на Националния статистически институт (НСИ).

Данните сочат, че сезонно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 5,8% в сравнение с май, когато падна с 5,8% спрямо април и 16,1% на годишна база.

В сравнение с юни 2019 г. обаче производственият сектор пак отчита спад, макар и повече от два пъти по-бавен в сравнение с отчетения през май – 7,7%.

Устойчиво възстановяване спрямо предходния месец и на годишна база се наблюдава в добивната и преработващата промишленост, както и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

Ръст отбелязва производството на основни метали, на превозни средства без автомобили, на лекарствени вещества и продукти.

Същевременно производството на облекло и на метални изделия, без машини, не успява да се оттласне.

Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, нараства с 0,9% през юни, след като през май отчете рекорден спад заради пандемията. На годишна база понижението забавя темп до 18,1%.

През юни 2020 г. се наблюдава най-силно месечно увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – със 7 на сто, докато при търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия има спад от 1%. Т.е. българите са започнали да пътуват повече през юни след края на извънредното положение през май.

На годишна база обаче оборотите при търговията с горива, храни и нехранителни стоки продължават да отчитат спад. При горивата намалението е 24,6%, при облеклото и обувките – 27,4%, при компютърната техника – над 20%.

Изключение е онлайн търговията, където през юни на годишна база се отчита ръст на оборота от 35,5%.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Министерството на финансите очаква излишък от над 890 млн. лв. към септември