Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Търговията на дребно с лекарства ускори оборотите през септември

Търговците на дребно с фармацевтични и медицински стоки са реализирали ръст на оборотите от 12,5% на годишна база

Търговията на дребно с лекарства ускори оборотите през септември

Снимка: Архив Ройтерс

Оборотите в търговията на дребно ускоряват ръста си през септември, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ).

През есенния месец оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени, нараства с 0,3% спрямо август и с 4,6% в сравнение със септември на предходната година.

На годишна база оборотите растат по-значително при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 12,5 на сто. 

Още по темата

Увеличават се и оборотите в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - със 7%, при търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 6,8%, и с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6,2%.

Намаление е регистрирано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 3,8%, и с компютърна и комуникационна техника - с 0,5%.

През септември 2018 г. се наблюдава ръст на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3,9%, търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2,3%, с фармацевтични и медицински стоки - с 1,2%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0,7%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0,6%.

Намаление е отбелязано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2,7%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1,2%.


 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Малко е подвеждащо заглавието. В статията се изяснява, но само "ускорение на оборотите" препраща към "скорост на оборота", което е друг термин. Увеличение на обема на оборотите и скорост на оборота са различни показатели.
0
 
0
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
ускоряване на оборота едва ли ... обема на търгуемите стоки си е един и същ , по-скоро цените са по-високи и от там по-високи обороти . не че се е ускорило нещо ...
0
 
0
 
1
преди 5 месеца
Звучи много оптимистично !

Още от Икономика и политика
Проверки засякоха етикети на храни с неточна информация