Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Търговията на дребно в България с лек подем през февруари

НСИ отчита нарастване на търговията на дребно за десети пореден месец на месечна база

Търговията на дребно в България с лек подем през февруари

Снимка: БГНЕС

През февруари НСИ отчита поредно подобрение при търговията на дребно, като оборотът в търговията на дребно в България нараства с 3,0% спрямо януари, когато се повиши с 3,4 на сто. Това представлява нарастване на търговията на дребно за десети пореден месец.

Наблюдава се нарастване на оборота при почти всички основни групи, освен при търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, където се отчита понижение с 0,2 на сто. При търговията с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали се отчита ръст със 7,4%, а търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали нараства с 4,7%.

Силен ръст с 44,8% бележи търговията на дребно на текстил, облекло, обувки и кожени изделия, докато търговията с медицински и фармацевтични стоки се повишава с 8,6%, а на търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника нараства с 9,5 на сто.

На годишна база търговията на дребно се свива през февруари с 0,5% след спад с 4,4% през януари, отбелязвайки понижение за пореден месец.

Данните на НСИ показват, че бизнес дейността в страната сякаш стабилизира в началото на 2021 година след влошава през последното тримесечие на миналата годината, когато втората вълна на коронавирусна пандемия доведе до въвеждане на нови ограничителни мерки както в България, така и в Европа.

Все още не е ясно как въведените през втората половина на месец март нови, малко по-строги ограничителни мерки в нашата страна заради трета Covid вълна ще се отразяват на основните икономически сектори през третия месец на годината.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец
(Сезонно изгладени)

Годишни изменения

В НСИ изчисляват, че на годишна база има спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 15,1%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0,6%), докато при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено увеличение (с 4,7%).

По-съществен ръст на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 33,3%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 9,4%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4%. Намаление се наблюдава при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1,4%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо съответния месец на предходната година
(Календарно изгладени
)

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 6 май