Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Търговията на дребно в България се възстановява леко през януари

Продажбите нарастват с 1,8 на сто спрямо декември въпреки затворените магазини в търговските центрове, съобщават от Националния статистически институт

Търговията на дребно в България се възстановява леко през януари

Снимка: Scotty Perry/Bloomberg

Търговията на дребно в България е силно ограничена и през януари, след като магазините в търговските центрове останаха затворени до началото на февруари на фона на ограничителните мерки, които правителството наложи за овладяване на разпространението на коронавируса у нас.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) през първия месец от годината търговията на дребно се покачва с 1,8% спрямо декември 2020 г., но остава с 3,9% под нивото за същия месец на изминалата година.

На годишна база през януари се наблюдава спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 21,8%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговия с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,9%), докато при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетено увеличение (с 2,2%).

Значително намаление на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 27,3%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 8,7%.

Съществен ръст се наблюдава при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 23,5%, посочват от НСИ.

На месечна база през януари се наблюдава нарастване на оборота при всички основни групи: търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (със 7,1%), търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3,6%) и търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1%).

По-съществен ръст на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 37,0%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 5,8%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3,8%.

Значителен спад е отчетен при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 15,4%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 месеца
кога ше бият камшика на инфлацията ... или тихо мълком / щото е пандемия , нали разбирате ... / цените нагоре , грамажа надолу , заплатите замразени ... радвай се че тидават там нещо ...

Още от Икономика и политика
Президентът: Служебният кабинет бе оставен с вързани ръце