IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се решение за незаконно построени от държавата обекти

МРРБ и правосъдното министерство работят заедно по въпроса, заяви Иван Шишков

10:50 | 01.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Със законодателно решение ще се търси решение на проблема с незаконно построени от държавата емблематични обекти в последните 10 – 15 години, за да не се налага това строителство да бъде премахвано. Това каза пред БНТ заместник-министърът на регионалното министерство Иван Шишков. В противен случай ако се съборят обектите, по думите му на държавата ще бъде нанесена „огромна щета“.

Идеята е да се намери вариант с търпимостта, която е дефинирана в ЗУТ и по въпроса регионалното и правосъдното министерство работят съвместно, „за да оправим чисто документално това, което намерихме“.

Този въпрос възникна вече и при строителството на „Хемус“, коментира зам.-министърът.

На практика държавата е функционирала в паралелен свят и не е спазвала законите, коментира той по повод тежката катастрофа, при която загинаха 45 граждани на Северна Македония на магистрала "Струма".

За този участък от пътя той коментира, че е строено върху терени частна собственост. 

Същото посочи и регионалният министър Виолета Комитова пред Нова телевизия.

Проверката на документацията на участъка между Драгичево и Долна Диканя показала, че той не е част от магистрала „Струма”, а участък от път Е79. През 2007 г. е открит скоростен път с разрешена скорост 90 км/ч, но през 2010 г. ДНСК отказва да издаде Акт 16 заради незавършени отчуждителни процедури. През 2012 г. участъкът е обявен за национален обект, но момента още не са завършили отчуждителните процедури, става ясно след проверката.

Виолета Комитова беше категорична, че изпълнението не е подходящо за скорост 120 км/ч, като „с просто око не можем да усетим наклоните по пътя". Проблем има с маркировката, като е положена само средната осева линия. Комитова обаче предположи, че не това е основната причина за катастрофата. 

Необходима е сериозна инспекция на цялата републиканска пътна мрежа, която е 20 хил. км, да се посочат участъците с концентрация на ПТП и да бъдат ремонтирани, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Toranaga
преди 2 години
дройният стандарт е изключително дразнещ !!Защо няма наказан държавен служител ?? Значи държавата като не си спазва законите било в нейн ущърб ??И като ги спазва пак в ущърб ?? И сега имало решение - незаконното да се превърне в законно ...Маллееееее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още