IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят се доброволци за високопланинско почистване на защитени територии

Инициативата ще се проведе между 4 и 10 септември

16:28 | 15.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: ppbulgarka.net</em></p>

Снимка: ppbulgarka.net

Тази година традиционното високопланинско почистване, организирано от екологично сдружение „За Земята“, ще се проведе в Национален парк „Централен Балкан“ и Природен парк „Българка“ от 4 до 10 септември, съобщиха природозащитниците.

С инициативата си те искат да насочат вниманието към проблемите с отпадъците в защитените територии, като същевременно покажат красотата и богатство им.

Маршрутът започва от местността Узана и Природен парк „Българка“ и преминава през хижите „Мазалат“ и „Триглав“ в Национален парк „Централен Балкан“.

От „За Земята“ осигурява храна, места за палатки и работни материали за участниците. Организирано е извозването на събраните боклуци.

Очаква се да се включат десетки хора.

Средства за осъществяване на инициативата се набират чрез парични дарения от частни лица и чрез разпространение срещу дарение на тениски, канчета, торбички. Желаещите да се включат могат да научат подробности от Facebook и на сайта на организацията.

Участниците в самото чистене заплащат символична такса от 10 лева, която отива във фонда за следващото почистване през 2018 г.

Организаторите призовават за предварителна регистрация за участие чрез попълване на кратък формуляр.

Кампанията „Боклукът в раницата“ започва през 1999 година. От тогава са събрани и премахнати от националните паркове в България около 100 тона отпадъци. Огромна част от боклуците (над 21 тона) са почистени през 2013 година край хижите на територията на Национален парк „Централен Балкан“, като за това допринасят над 150 доброволци.

Според сдружението инициативата има резултат, защото отпадъците в националните паркове намаляват.

Природозащитниците приканват всеки гост на планината да прибира създадения от него отпадък обратно в раницата си (опаковки, буркани, бутилки), да не ползва еднократни пластмасови съдове в хижите, а да си носи собствени съдове и прибори, да консумира така, че да генерира по-малко боклуци.

Тази година чистенето се осъществява в рамките на проекта „Училища за устойчиво развитие и активизъм“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още