IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят се оператори на изградената от ЕСМИС оптична мрежа

Достъпът на едро ще бъде предоставян за период не по-малко от 7 години, очаква се обявяването на тръжната процедура

15:04 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Търсят се оператори на изградената от ЕСМИС оптична мрежа

Държавата ще избере оператори, които да поддържат и използват изградената мрежа от високоскоростен широколентов достъп в 53 населени места у нас. Оптичните линии бяха изградени от изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ЕСМИС).

Сега агенцията ще проведе тръжна процедура за избора на оператори за поддържане и експлоатация на мрежата, заяви изпълнителният директор на ЕСМИС Красимир Симонски по време на кръгла маса. Той припомни, че проектът за широколентов достъп до интернет е насочен към 53 селища, в които липсват или са недостатъчно достъпни широколентовите услуги за гражданите и бизнеса, и в които до момента не може да се предлагат услугите на мрежите за достъп  от следващо поколение (NGA).

От ЕМСИС не обясняват кога точно ще стартира тръжната процедура за избор на оператори, но поясниха какви ще са изискванията към тях. Изградената оптична мрежа трябва да бъде споделена и да се използва както от обществени институции, така и от бизнеса за развитие на телекомуникационния пазар, което е и идеята на проекта, заяви Васил Василев, ръководител на проекта.

Капацитетът на оптичния кабел е различен по различните трасета, допълни той и поясни, че до 80 на сто от капацитета на изградената инфраструктура ще бъде предоставен на бизнеса. В замяна операторът или операторите  на инфраструктурата ще заплащат такса за наема на оптичната мрежа и ще имат правото да задържат приходи от управлението и експлоатацията й, като допустимата печалба е до 20 на сто.

Достъпът на едро ще бъде предоставян за период не по-малко от 7 години. Спечелилият участник в търга няма да може да предоставя услуги на дребно, за да се избегне възможно използване на монополно предимство, обясниха от ЕСМИС. В същото време цените за достъп на едро ще се основават на  регламентираните цени за подобни услуги в по-конкурентни области. Предвижда се и механизъм за връщане на предоставените средства, който ще обхваща целия срок на проекта.

Изчисляването на сумата за връщане ще зависи от натрупаните печалби след плащане на подоходните данъци, на таксата за използване на инфраструктурата и амортизацията й. Така ако натрупаната печалба надвишава първоначално приетото равнище с повече от 20 на сто, операторът на оптичната мрежа ще трябва да възстанови печалбата над този процент.

Проектът се финансира от оперативна програма „Регионално развитие“ и струва 39 млн. лева. Този проект е изключително важен за ОПРР, защото  постигнахме целта на стратегия „Европа 2020“, а именно – подобряване на достъпа на всички граждани до интернет, дори и на места, където няма пазарни условия за това и е неизгодно за частния бизнес, заяви Деница Николова, заместник-министър на МРРБ.

„Реализирането на проекта за изграждане на високоскоростен интернет достъп от следващо поколение ще доведе до преодоляване на цифровото разделение в България, което е в синхрон с политиката на Комисията за регулиране на съобщенията“, заяви Андреана Атанасова, член на КРС.

Управителите на Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори, както и на асоциация „Телекомуникации“ призоваха своите членове да се възползват от възможностите на изградената нова оптична инфраструктура.

Широколентовият достъп е осигурен в 53 населени места, намиращи се в областите Варна, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още