IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят се решения на проблеми с топлофикациите, трупани с години

Европейското законодателство предвижда новото строителство да е задължително с хоризонтална инсталация на парното

17:36 | 23.02.16 г.
<p>
	Енергийният министър Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов по време на кръглата маса за проблемите на топлофикациите. Снимка: <em>Министерство на енергетиката</em></p>

Енергийният министър Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов по време на кръглата маса за проблемите на топлофикациите. Снимка: Министерство на енергетиката

Работна група от всички заинтересовани страни ще потърси решение на проблемите, свързани с топлофикационните услуги, съобщава Министерството на енергетиката. Решението за това е било взето по време на дискусия, посветена на проблемите на потребителите на топлинна енергия в страната.

Една от първите цели е да бъде възстановено доверието на потребителите в доставчиците на топлофикационни услуги. „Гражданите трябва да бъдат спокойни, че това, което плащат за топлинна енергия, е действително това, което са потребили“, коментира по време на кръглата маса енергийният министър Теменужка Петкова.

Работната група ще предложи незабавни и средносрочни мерки. Сред тях например са по-разбираеми фактури, както и задължение топлофикациите да уведомяват първо своите длъжници, преди да предприемат действия по възстановяване на задълженията в съда.

Трябва да бъде осигуряван и разумен срок за разплащане или разсрочване на задълженията, са коментирали участниците в срещата.

Сред обсъжданите възможности за подобряване на ситуацията е и преминаването от вертикална към хоризонтална инсталация. Всъщност задължение на България е по европейските директиви новото строителство да бъде с хоризонтална инсталация на парното. Тя трябва да бъде трансформирана от вертикална в хоризонтална и при извършване на основен ремонт на стари сгради.

„Предстои преглед на Наредбата за дялово разпределение, Закона за енергетиката и Закона за енергийната ефективност, ако се налага, за да бъдат променени така, че проблемите в топлофикационния сектор да бъдат решени възможно най-бързо и по най-добрия начин“, декларира още енергийният министър по време на срещата. 

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов допълни, че регулаторът ще въведе пределна цена за дяловото разпределение на топлинната енергия. "Имаме право да въведем пределна цена за тези, които изпълняват монополно услуга, каквито са топлофикациите", отбеляза той, цитиран от БТА.

КЕВР ще започне и процедура за премахване на юрисконсултските такси, начислявани на клиентите на всички топлофикационните дружества, при съдебен спор с тях, стана ясно още думите на Иванов. Казусът с тези такси попадна във фокуса на омбудсмана Мая Манолова, която посочи, че таксата води до натрупване на печалба за непредоставена услуга. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още