Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Участниците в обществени поръчки трябва да разкриват цените в офертите

Кандидатите не могат да се позовават на конфиденциалност по отношение на ценовото предложение, гласят промени в Правилника за прилагане на ЗОП

Участниците в обществени поръчки трябва да разкриват цените в офертите

Снимка: Pixabay

Кандидатите и участниците в обществени поръчки няма да могат да се позовават на конфиденциалност по отношение на ценовото предложение, както и на единичните цени, които го формират. Това става ясно от приетите от правителството промени в Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП). Те са свързани с използването от 1 януари 2020 г. на националната платформа за електронно възлагане, поддържана от Агенцията по обществени поръчки (АОП), съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Целта на промените е да се предотвратят досегашни грешки в практиката.

Още по темата

Прецизирани са разпоредбите, които уреждат подписването, криптирането и съхраняването на заявленията за участие и офертите до отварянето им в платформата, включително и броенето на сроковете.

За улеснение на стопанските субекти се приема, че с подписване на заявлението или офертата чрез функционалностите на платформата от лице с представителна власт по закон или по пълномощие, се считат за подписани всички документи, които съдържат волеизявление на това лице и се потвърждава верността на документите, които не са представени в оригинал.

Променени са условията и редът за включване в списъка на външни експерти, които възложителите могат да използват при подготовката и възлагането на поръчките, като то ще се извършва и поддържа изцяло чрез функционалностите на платформата.

Като се има предвид, че въвеждане на данните се прави лично от експертите, организациите и сдруженията ще могат да предоставят само препоръки за конкретен експерт от списъка, но не и да отправят предложения за включване в него.

Изменени са и правилата за осъществяване на външен предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки - обменът на документи между възложителите и Агенцията ще се осъществява чрез платформата.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Пл. Киров: От настройването на машините зависи как ще се отрази вотът на избирателите