Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Учебната година започва за 60 хил. първокласници в страната

През тази година 591 училища ще получат финансиране за купуване на ученически шкафчета за учениците от първи до седми клас, на обща стойност 2 млн. лв.

Учебната година започва за 60 хил. първокласници в страната

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Около 60 хил. първокласници се очаква да влязат днес на първия учебен ден в класните стаи в училищата в страната.

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на семинар за началото на новата 2018/2019 година и уточни, че учениците в първи клас ще са по-малко с няколко хиляди. Випускът, който влиза в първи клас през тази учебна година, е основно от деца, родени през 2011 г., които са по-малко от родените деца през 2009 и 2010 г., обясни министърът.

Той информира, че през новата учебна година всички ученици в страната ще са 680 хил., от които около 60 хил. ще са първокласниците. Учителите във всички училища, в детските градини и в центровете за подкрепа за личностно развитие са 89 хил. Ресурсните учители в образованието са 1397, а психолозите са 763-има. 

Още по темата

Новата учебна година ще започне във всичките 2367 училища в страната, в 1844 детски градини и в над 100-те центрове за подкрепа на личностното развитие, каза Вълчев. 

“Вероятно още през тази седмица ще бъде гласувано постановление за предоставянето на допълнителни средства - малко над 6 милиона лева, за купуването на ученически шкафчета за всички училища в страната, за да се олекотят раниците на учениците от първи до седми клас”, обяви министърът на образованието и науката след като откри новата учебна година в 120-о Основно училище "Г. С. Раковски" в столицата.

Той отбеляза, че програмата за купуване на ученически шкафчета в страната започна през тази година, с намерението да е дву- или тригодишна, за да се финансират всички училища и ученици.

“До края на годината може да финансираме всички училища - за всички ученици от първи до седми клас, за да имат шкафчета, в които да оставят своите учебници”, обясни министър Вълчев, цитиран от БТА и допълни, че програмата за купуване на ученическите шкафчета ще продължи и догодина, като вероятно ще бъде финансирана с около 2 млн. лева.

През тази година 591 училища ще получат финансиране за купуване на ученически шкафчета за учениците от първи до седми клас, съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Тя добави, че за тези училища ще бъдат купени над 111 000 шкафчета за над 114 хил. ученици. Вълчев каза, че програмата за купуването на ученическите шкафчета е за основните и началните училища, за да се олекотят ученическите раници на учениците от първи до седми клас, като тези ученици общо в страната са около 450 000.

Образователният министър информира, че учебната година трябва да започне днес във всички училища в страната, но има над 50, в които ремонтите продължават. Вълчев отбеляза, че е нямало друга година с толкова много големи и цялостни ремонти на училищни сгради, които, за съжаление, не може да се направят само през трите месеца на лятната ваканция.

“Навсякъде е осигурена организация в тези училища, има няколко критични случаи, като в Кърджали и Ихтиман, но и там е започнала учебната година”, посочи образователният министър и изрази увереност, че ремонтите в тези училища ще приключат до три-четири седмици.

"2367 сега са всичките държавни, частни и духовни училища в страната, съобщи Наталия Михалевска - директор на Дирекцията "Училищна мрежа и образование на българските училища в чужбина" към МОН. Тя отбеляза, че общо 1844 са детските градини у нас, които са държавни, общински и частни. Най-много са общинските училища в страната - 2003, държавните училища са 276, 85 са частните училища, а три са духовните училища.

Според видовете училища в страната, най-много са основните училища - 1166, началните училища са 134, вече има и 71 обединени училища, в които се обучават ученици от първи до десети клас, според новия Закон за предучилищното и училищното образование. Училищата по изкуствата са 21, училищата по културата са 2, професионалните гимназии са 110, профилираните гимназии са 354, спортните училища са 24, а средните училища са 475, информира Наталия Михалевска. Тя каза, че през тази година са закрити и преобразувани 13 училища в страната.

Иновативните училища в страната за новата учебна година са 290, като най-много са в София - 77. Защитените училища през миналата учебна година бяха 185, но до октомври ще завърши процедурата за броя им за тази учебна година, информира Михалевска.

Училището с най-много ученици в страната е 18-о Средно училище "Уилям Гладстон" в София, което е с около 2400 ученици, каза заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Тя отбеляза, че училищата с най-малко ученици са в Родопите, като там има училища с под десет ученици. 

Държавата успя да обедини всичките си институции, за да работят заедно за привличането или връщането на децата в училище. Работим съвместно, за да прекъснем липсата на интерес към образованието, заяви от своя страна Красимир Вълчев. 

Той информира, че се налагат глоби от общините на родители, които не пускат децата си на училище. Издадени са 509 наказателни постановления на родители и са спрени над 100 300 социални помощи за миналата учебна година.

В 1159 екипа за обхващане на децата в образователната система участват 7099 представители на различни институции. Те обхождат адресите на деца и ученици от 29 август до 30 септември. По думите на министъра  през тази година работата на екипите ще се концентрира върху децата на пет и шест години, както и върху незаписалите се след четвърти и седми клас ученици. През тази година са идентифицирани около 60 000 деца, за които има предполагаем риск от отпадане. Министърът отбеляза, че усилията не приключват със записването на учениците.

След това се изисква постоянна работа от учителите и затова държавата инвестира в увеличението на техните възнаграждения. 

"Важният въпрос преди началото на новата учебна година остава къде са българските учителите. Вече стана ясно, че предстои увеличение на учителската заплата. Това е важно, но далеч не е достатъчно". Това пък каза Тодор Танев, бивш министър на образованието, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Според Танев от основно значение за българските учители, които иначе са свикнали да са „идеалисти“ в работата си, е необходимостта да се повиши уважението към тях.

Вижте повече тук!

 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
3
 
4
ABBA до: khao
преди 6 месеца
Няма опорка, нали племенниците ми бяха в САЩ. От тях и родителите им знам.
4
 
2
 
3
khao до: ABBA
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
мислиш ли че някой ще повярва на тая малоумна опорка :):) дай другата дето 40% са бездомни да се посмеем още
3
 
3
 
2
преди 6 месеца
Ъм дам! Да оцкат у Америка.
Там никога няма да учат математика, а работа с калкулатор!
4
 
6
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Всеки бяга от тук - Ромите и власите от село си взеха децата в Германия и Белгия защото там обравозанието е по-леко и които са заминали са отличници ( а тук едвам за 3 докарват). Замислете се. Вижте как се учи в другите държави.

Още от Икономика и политика
Зорница Мълчанкова – предприемач на проект със сърце