IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учен: Не знаем дали срещу коронавируса има имунитет

В пика на заразата сме, в следващите дни проблемът ще бъде натоварване на здравната система, посочи проф. Николай Витанов

10:52 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Учен: Не знаем дали срещу коронавируса има имунитет

Достигна ли България своя пик на заразата от коронавирус и разминаваме ли се с най-благоприятния сценарий?

"Най-благоприятният сценарий се реализира само ако мерките се спазват. Мерките да се спазват означава да няма големи огнища на заразата. В момента се намираме в пика на заразата. Пикът е интервал във времето, сега трябва да излезем от него. Максимално имаме 40-50 нови заразени на ден", коментира ученият и математик от БАН проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Членът на Националният оперативен щаб предупреди, че заразата може да бъде разнесена, дори малък процент от хората да не спазват правилата и да пътуват. Той алармира и за неспазване на правилата локално - неспазване на карантината и голям брой заразени.

"В момента борбата е такава - вирусът се опитва да се разпространи, от другата страна са хората, които опитват да го ограничават. Ако има връзки между хората или се появи дълъг пас, не излизаме от пика с намаляване на броя на случаите, а може да се получи увеличаване", обясни проф. Витанов.

Той посочи в Италия има 20 000 починали. „Ние сме грубо казано 10 пъти по-малко и би трябвало да имаме 2000 починали - ние още нямаме и 1000 заразени. Това е вследствие на разкъсаните социални връзки", подчерта ученият.

По думите му в следващите дни проблемът ще бъде в градовете на страната, където ще има натоварване на здравната система. Решителният въпрос според него е дали тя ще издържи.

"Има вируси, срещу които няма имунитет. Все още не може да се каже има ли го имунитета срещу този вирус, няма ли го. Най-доброто решение е да се спазва социална дистанция", отбеляза още проф. Витанов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още