IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учен: С ресор "Образование и култура" в ЕК ще продължи българската реформа

Възрастта на учителите да се намали, съветва доцент д-р Тодор Ялъмов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски"

10:47 | 10.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заявката, че може би ще получим ресор "Образование и култура" в лицето на еврокомисаря Мария Габриел в рамките на състава на новата Европейска комисия, означава много по-голяма отговорност на българското правителство. Това е залог, че образователните реформи в България ще трябва да се случват. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доцент д-р Тодор Ялъмов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" по повод информации, че страната ни ще получи този ресор в новата ЕК, която Урсула фон дер Лайен ще представи днес.

Ролята на еврокомисаря по образование и култура

Доцент Ялъмов смята, че еврокомисарите винаги са били добри мениджъри, което важи и за почти всеки министър, “като изключим тези на външните работи, сигурността и въобще силовите министерства”.

“Не е ясна ролята категорично, докато не бъде обявено пълното съдържание какво точно ще влиза в ресора, посочи Тодор Ялъмов и напомни, че до този момент в него бяха дейностите на изследователски центрове, на Института по технологии и иновации, "Еразъм +". "Това са важни програми за развитието на науката, младежта и спорта. Управлението е консенсусно", отбеляза още той.

Позитиви във висшето, негативи в средното образование

Ученият коментира и проблемите в българското образование, като посочи недостатъци в сферата на висшето образование – несвършена работа по отношение на признаването на дипломи, например.

""Еразъм+" работи добре в България. Много западноевропейци идват да учат при нас”, изтъкна като положителен факт той, но не скри негативи в областта на средното образование с внедряването на млади учители.

Доцент Ялъмов съветва да се върви в посока намаляване на възрастта на учителите. “В много страни на 19 години ти можеш да завършиш дори професионален бакалавър. “Последните две години в училище за 90% от учениците и учителите в България са загуба на време, убеден е ученият и потвърди, че в много традиционни европейски страни ситуацията с образованието не е много по-различна от българската.

По думите му дори европейските общества са много по-консервативни по отношение на иновациите.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
то имало реформа ... ще да е неква невидима
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
megiddo
преди 4 години
Колкото досега имаше кибер сигурност, толкова ще има образователна реформа при калинката Габриел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още