IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени от БАН ще помагат на Националния оперативен щаб

Ако карантината се спазва, до 2-3 месеца ще обявим, че сме се справили с епидемията, каза учен от БАН

11:00 | 19.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Учени от Българската академия на науките (БАН) ще помагат на Националния оперативен щаб. Към щаба от днес има прикрепен екип от учени от БАН, които ще ни помагат не само да снабдяваме в реално време с данни за разпространението на коронавируса, но и да правим прогнози. Това заяви на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев.

Създаването на математически модели е изключително важно за Националния оперативен щаб с оглед на достъп до ценна информация за пренасочванте на ресурси и специалисти за справяне с епидемията. Ценни са и фундаменталние заключения как се движи епидемията, за да знаем какво да очакваме, каза проф. Мутафчийски.

Работим от известно време, с цел да използваме математически модели, които се използват в областта на епидемиологията, за да можем да даваме прогнози как ще се развива по-нататък динамиката и процесът, свързан с развитието на коронавируса, каза акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН.

В още две фабрики започва производство на защитни костюми, като капацитетът е по 200 костюма на ден. Днес ще бъдат осигурени и маски за всички общопрактикуващи лекари през службите на РЗИ. Общо 8 хиляди броя ще бъдат доставени. Стоматолозите също ще бъдат снабдени с маски. 

Разпределени са 38 000 маски за лекари в болници за пациенти с коронавирус, още 79 000 еднократни маски, като 32 000 от тях са за държавни институции. 100 костюма за лечебни заведения вече са логистирани, днес още 300 ще бъдат разпределени, те могат да се ползват до 50 пъти", заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Той обясни, че очакваме още днес 89 950 еднократни защитни костюми от Турция, 3590 многократни защитни костюми по договори с български производители, 1 млн. броя еднократни маски.

Чакаме още изпълнение на доставки от Индия и Виетнам - 500 000 ръкавици, от Доха - 200 000 маски и още 100 000 в следващите дни. Продължават разговори с още 72 фирми за шиене на маски в България. Ежемесечно ще договорим доставка - 4 млн. маски на месец, 4 млн. калцуни, 4 млн. очила, каза комисар Николов.

Планирано е за системата на РЗИ месечно безплатно да се доставят около 36 000 маски.

Мерките работят и това се вижда от изчисленията и прогнозите. Ако карантината не се пробие, след три седмици ще имаме хубави новини за броя на заболелите, а след два до три месеца ще можем да обявим, че сме се справили с епидемията, каза Николай Витанов от Института по механика към БАН. За да не се пробие карантината, ако е необходимо, правителството трябва да вземе допълнителни мерки да се поддържа минималният ръст на заболелите.

На прага сме да забраним влизането в България на редица групи граждани. Активно се работи по този въпрос, посочи Мутафчийски.

Ако щабът препоръча по-строга мярка, свързана с домашна карантина на по-рискови групи, ще я спазим, заяви Дончев. Но това трябва да засили услугите на социалния патронаж, каза Дончев.

Що се отнася до завръщането в страната на ромски общности, работи се да бъдат информирани за заболяването и мерките по спазването на карантината, допълни проф. Мутафчийски. Мобилизирани са голям процент от службите, но е възможно в подобна ситуация да се засили битовата престъпност, така че ресурсите трябва да са мобилизирани, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още