IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учителските заплати ще бъдат увеличени с 15% от 1 септември с близо 80 млн. лв.

Минималната учителска заплата ще започва от 760 лева

13:08 | 09.08.17 г. 8
<p>
	<em>Ученици в Монтана. Снимка: БТА</em></p>

Ученици в Монтана. Снимка: БТА

Държавата отпуска 80 млн. лева за увеличение на учителските заплати с 15% от 1 септември, съобщи пред журналисти в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Днес министрите гласуваха на заседанието си необходимите 79,9 млн. лева. 

„Това е първа крачка за двойното увеличение на възнагражденията на учителите в рамките на четиригодишния мандат“, обеща министърът, цитиран от БТА.

Той посочи, че увеличението вече е заложено в тригодишната средносрочна бюджетна прогноза до 2020 година, в размер на 330 млн. лева всяка година.

Очаква се минималната учителска заплата да започва от 760 лева. 

Според Красимир Вълчев е задължително заплатата на учителите да е над средната за страната.

С друг акт се вдигат стипендиите на студентите от българските диаспори в чужбина - от 150 на 200 лева. Това са студенти най-вече от Молдова и Украйна, често с нисък социален статус и за тях стипендията е важна, каза той.

Тъй като малка част от студентите започват работа като учители, ще бъде създадена електронна платформа, която да "среща търсенето и предлагането" на преподаватели.

„Има райони и дисциплини, където има недостиг на учители, там ще се търси начин за задържане на преподаватели, след като навършат години за пенсия“, каза министърът. На други места ще се стимулира подмладяването на педагогическия състав.

Според проект, публикуван от образователното министерство, минималната заплата за училищен директор ще бъде 950 лв., а за зам.-директор - 887 лв. Заплатата за главен учител ще стане 836 лв., а на старши учител – 792 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 1
Kabelat
преди 6 години
Всъщност сумата е различна за всеки.В градината на майка ми увеличението ще е с по 20лв, като ще се открие още една група тъй като децата са по 34.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 6 години
съгласен! .. и да добавя че според мен образованието и здравеопазването спадат към националната сигурност, защото не може да имаме нищо с неуко и болно население ! ... та политиците ще ги познаете според приоритетите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Прав си, просто казах че след часовете учителите могат да свършат и нещо друго, а контролните и т.н. могат да ги отложат за вечерта. Не че е нещо голямо, но все пак си е плюс. А ако си на цял ден в частна фирма и няма кой да те замести за момента нищо не можеш да свършиш, защото у нас институциите работят през деня.ВЪпреки плюсовете обаче при големия минус на ниското заплащане пак няма хора, защото минуса е голям. Отделно условията в училищата са меко казано лоши, но с толкова пари няма как да е по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
еббаси пропадняците то продавачите взимат повече къде легално къде не, ем нищо начи ше си останем Капала Чарши с високо технологични сергии за продажби на кюфтета с лютеница .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 6 години
да, тези 40 дни са единствения плюс, но извън смяната подготвяш уроците за следващия ден, проверяваш контролни и тнт (поне това са спомените ми докато майка ми беше учителка, сега може да е друго), това че не си в час, незначи че не си зает. Пък и да ти кажа предпочитам 8 часа в офиса, от колкото 6 и някви кeлeши да ми пилят нервите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Не съм казал, че професията не е натоварена, а само че учителите разполагат със сравнително голям годишен отпуск от 40 дни мисля беше и че при работата им на смени и през учебно време разполагат с доста свободно време извън смяната да свършат това-онова като им се наложи. Ако работиш на пълен работен ден знаеш за какво говоря, а в частния сектор дори и отпуск трудно се взема лятото за море. Но това е единствения плюс на професията, всичко останало е май само минуси. Просто за държавата ни са последна дупка на кавала, защото не са в приоритетите вече 10г. откакто Бойко взе властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
khao
преди 6 години
нямаш толкова свободно време колкото си мислиш :) .. плюс това се грижиш за деца и не е като да си 8 часа на поточната линия :) отговорна, нископлатена и без уважение от обществото професия ... тая комбинация с 15% от горе не се лекува ! трябва и дълбока реформа, но като всяка друга ще почака до следващото правителство на боци, щото сега санираме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
sdar
преди 6 години
Твърде късно и твърде малко. С подобно увеличение може да успееш да задържиш персонала за момента, но не и да го върнеш обратно ако вече се е махнал. А то по принцип младите рядко се насочват към тази нископлатена професия, може да има голям отпуск и много свободно време, но с толкова малко пари трудно се преживява и издържа семейство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още